Прочитај ми чланак

КАКО ДРЖАВА ТАЈКУНИМА опрашта порез

0

porez

Највећи порески дужници отплаћују своје милионске дугове по условима какве банке нуде својим најбољим клијентима.

Жељко Митровић платио је пре неки дан цео порески дуг. Власник „Пинка” уплатио је у буџет Србије 500 милиона динара, а услови које му је нудила Пореска управа били су у равни онима које банке нуде најредовнијим платишама.

Закон о пореском поступку не само да није предвидео казне и веће камате за оне који годинама нису плаћали порез, већ је највећим пореским дужницима омогућио да обавезе плаћају на рате, па и да им се отпише камата.

Закон из 2012. им је први пут ставио на сто понуду да редовним плаћањем текућих пореских обавеза стекну право на отпис целокупне камате на дотадашњи дуг. Прописи су ишли и даље, па им је понуђено једнократно одлагање плаћања, што је искористио Митровић, али и отплату дуга на 24 рате. Закон је прописао и камату током репрограмирања дуга од око 20 одсто, колико је тачно и камата за рефинансирање кредита у банкама.

Овакве услове није искористио Мирослав Богићевић. Своја дуговања од 347 милиона динара, према последњим подацима Пореске управе, није платио ни Видоје Вућић. Пореске обавезе делимично је рефинансирао и отплаћивао власник „Зексте” Драган Ђурић.

Економиста Љубомир Маџар каже да није коректно да највећи дужници добијају погодности, али да је држава много пута, у много чему, излазила у сусрет.

– Одступање од правила и измишљање бенефиција постала је наша општа слабост. Одлагана је и легализација, па се испоставило да су боље прошли они који је нису на време платили – подсећа Маџар. Додаје и да је држава увођењем пореских погодности вероватно хтела да поштеди бизнис у Србији, али да треба видети и да ли је постигла циљ.

Порески стручњак Милица Бисић каже да је идеја закона да се привредници никако не мотивишу да не плаћају порез.

– Камата током репрограмирања дуга једнака је збиру референтне камате централне банке и 10 процентних поена. Идеја је да камата на порески дуг не буде мања од оне у банкама јер би у супротном подстицали привреднике да своју ликвидност јачају неплаћањем пореза – оценила је Бисићева.

(Блиц)