Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ СЕНАТОР КРИС МАРФИ: „Победићемо Русе уз помоћ балканских држава!“

0

Kris-Marfi-Senator-SAD-a-1610-2014-Mara-Babovic-014

Амерички сенатор Крис Марфи најављује да ће САД учинити све да избаце Русију са Балкана и посебно изражава задовољство због чињенице да је, под снажним утицајем Вашингтона, пропао пројекат „Јужни ток“.

Марфи је, гостујући у немачком Фонду „Маршал“, потврдио да су САД прешле у напад на Русију на готово на свим подручјима.

Сенатор из редова Демократске странке, који је био у политичкој „инспекцији“ на Балкану, задовољан је због чињенице да земље регије желе у ЕУ и НАТО и да одбијају руске понуде.

Он као позитиван пример наводи Црну Гору, којој су Руси, како тврди, понудили уговор о војно-поморској бази вредан неколико милијарди, али је Подгорица, упркос економских проблема, одбила понуду, јер жели бити дио ЕУ и НАТО-а.

– Био сам у Бугарској са сенатором Меккејном оног дана кад је замрзнут „Јужни ток“ и желео сам да саопштим Влади Србије да ми је драго што се тај пројекат не развија – наводи Марфи.

Он поручује да ће амерички гас заменити руски, односно, да је алтернатива потенцијални увоз из САД, уз нови терминал у Хрватској.

Марфи, који се пердставља као главни амерички стручњак за Балкан,истиче да је руски председник Владимир Путин мислио да ће од Србије добити више у сфери војне сарадње, рачунајући на Јужни ток.

– Али, захваљујући томе што су Србија и друге земље у регији одлучиле да остану на евроатлантском путу и потврдиле приврженост тој обавези, спречено је проширење сарадње са Русијом – истакао је Марфи.

Он као „фрапантан успех“ наводи „чињеницу да постоји привремени споразум по којем српска влада службено не признаје Косово, али је спремна да ради са њим као са равноправним партнером“ – преносе портали.

Говорећи о Македонији, сенатор из савезне америчке државе Конектикат, најављује да САД могу да изврше притисак на Скопље како би се вратило на „прави пут“.

Марфи сматра да се „водећа улога САД мора активније користити у решавању македонског спора са Грчком у вези имена државе“.

– Желим да сви схвате: Русија неће „испарити“ – она ће наставити да врши притисак и сондира ситуацију на Блакану – рекао је Марфи.

Он закључује да „половичност политике појединих влада на Балкану“ осигурава „добру стартну позицију за повратак Вашингтона у регију“.

(Срна)