Прочитај ми чланак

Мали: Гас ће поскупети у Београду и то је оправдано

0

sinisa-mali-1(1)

БЕОГРАД – Разлог за поскупљење грејања за 4,7 одсто у Београду је оправдан јер је морала да се усклади цена грејања са ценом енергената, односно гаса која је у међувремену порасла за 10,8 одсто, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

Он је за РТВ Пинк рекао да је последње усклађивање цене гаса било пре две године, а да је у међувремену цена тог енергента порасла за 10,8 одсто.

„Ради се о усклађивању цене енергената са ценом грејања, то није лепа вест, нити је наша жеља била да повећамо цене без разлога, постојао је разлог за то”, рекао је Мали.

„Оно што је препорука владе је да све локалне самоуправе на време плаћају испоруку Србијагасу и Београд је лидер у томе јер не постоји ниједан једини динар које Београдске електране дугују Србијагасу”, рекао је градоначелник додајући да то доприноси стабилности електроенергетског система.

Објашњавајући да је цена гаса повећана за 10,8 одсто, Мали је казао да „није било начина, нити је дозволио да се цена грејања повећа за толико”.

„Београдске електране су у износу до пет посто повећале цене грејања, а све остало, до 10,8 одсто сам рекао да ће морати из својих интерних извора, да нађу начина да уштеде и да ту разлику повећања цена покрију сами”, рекао је Мали.

Цена грејања у Београду поскупела је пре два дана за 4,7 одсто, па је тако нова цена 119,35 динара по метру квадратном, а кубни метар потрошне топле воде 189,24 динара са ПДВ-ом.

 

Инвеститори све више верују у Београд

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да инвеститори све више верују у Београд и да је град на правом путу да ову годину обележи већим бројем инвестиција.

„Ради се о резултату и потврди једне боље пословне климе у граду и бољег и одговорнијег понашања градске власти према инвеститорима”, казао је Мали за РТВ Пинк.

Он је казао да очекује да ће нови Закон о планирању и изградњи допринети и олакшати процедуре, и да очекује још добрих вести ове године што се тиче инвестиција.

Мали је казао да сада постоји транспарантност у раду и да пројектни тимови који раде са инвеститорима присуствују састанцима и заједнички решвају проблеме и препреке уколико постоје.

„Са свим инвеститорима имамо однос такав да ако имају неке проблеме ми те проблеме и решавамо и нема потребе да их стављамо под тепих. Нама је циљ да се покрене грађевинска индустрија, да град изгледа боље и лепше и у том циљу радимо”, поручио је градоначелник.

Говорећи о плановима, он је казао да очекује да ће на планској комисији у уторак бити пројекат реконструкције дела на простору некадашњег МУП-а , на крају Улице Кнеза Милоша .

Реч је о пројекту на који се чека већ десет година и уколико буде усвојен ове недеље до краја године ће почети да се ради на томе, навео је градоначелник.

Сличан пројекат планиран је и за комплекс „Беко” код „25 маја”.

„Мислим да ћемо са тих неколико инвестиција испунити обећање да ће Београд бити град инвестиција и да ћемо покренути и оживети град. Ми смо мала земља која хоће да привуче инвеститоре, треба да инвеститорима дамо могућност да те инвестиције реализују”, казао је Мали.

Говорећи о пројекту „Београд на води” он је казао да се тренутно обавља рашсићавање терена и објеката на самом простору прве фазе.

Тренутно се завршавају планови за пројекте за све зграде и просторе који на том простору треба да се направе.

„Како се то буде завршавало, са почетком експропријације ми очекујемо да се створе услови и током лета крене у изградњу”, казао је Мали.

Танјуг