Прочитај ми чланак

Хрватски мигови неисправни, небо им прелеће како ко хоће

0

hrvatski-mig-21

ЗАГРЕБ – Након неуспешног покушаја успостављања везе са авионом, контрола лета пријавила је случај оперативном седишту Хрватског ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

ХРВАТСКА – Била је среда, 28. јануар 2015. У Хрватској контроли ваздушног саобраћаја на Плесу оператер је гледао у тачкицу на радару која је представљала авион у лету изнад БиХ, дуж границе са Хрватском. Лет је пријављен контроли лета у Београду и није се одјавио, а летећи изнад БиХ, није се пријавио ни контроли лета у Сарајеву ни у Загребу.

Оператер је покушавао да успостави контакт са авионом, али није успевао, ни на радној ни на фреквенцији у случају ванредних околности.

У међувремену је брзи, лагани млазњак прешао границу Хрватске и ушао у њен ваздушни простор у подручју „Сониц“, изнад Удбине. Након неуспешног покушаја успостављања везе са авионом, контрола лета пријавила је случај оперативном седишту Хрватског ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Али два дежурна авиона миг-21 нису полетела, премда би било логично да крену у пресретање неиндентификованог авиона. Након 11. септембра (када се догодио напад на Куле близнакиње у САД) сви непријављени авиони се пресрећу јер представљају потенцијално велику опасност због тероризма и напада на цивилне, енергетске или друге циљеве и могу начинити велику штету и бројне жртве.

Како се касније сазнало, турски eмбраер несметано је наставио да лети хрватским ваздушним простором још 25 до 30 минута, изнад северног Јадрана, у висини Умага, у међуграничној морској зони између Италије и Хрватске пресрела су га два италијанска ловца, највероватније Ф-16, који су полетели из базе крај Равене, са источне обале Јадрана.

Након пресретања и провере Италијани су допустили авиону да настави пут према одредишту – Женеви.

Радило се наиме о цивилном, турском пословном авиону Ембраер феном 300 Е55П, утврђено је касније.

О инциденту су одмах проговорили стручни кругови. Тврдило се да хрватски борбени ловци нису полетели јер нису исправни. Ни годину и по дана након што је почео ремонт хрватске борбене ескадриле мигова, они наводно нису у задовољавајућем стању.

 

Večernji List