Прочитај ми чланак

СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА У СРБИЈИ: Једи пасуљ, пази на Фејсбук!

0

vojska srbije

Нема тог становника Србије који бар једном није преврнуо очима када његови стари по стоти пут развежу причу из војске о „оном воднику који га је узео на зуб“ или војничком пасуљу који се дуго памти и далеко чује, уз опаску „не би ти то, мој синко, издржао ни пет дана“. Питали смо Војску колико се данас добровољно служење војног рока разликује од оног из времена наших очева. И изненадили се.

– Војнички живот у јединицама се није битно изменио. Војнички дан има прецизан распоред, како би се време максимално искористило, па се тачно зна кад почиње и завршава обука, кад је време за доручак, ручак и вечеру, а када се излази у град. Радни дан почиње у 6 часова, а после буђења следи јутарња фискултура – каже за „24 сата“ мајор Бојан Миливојевић из Команде за обуку.

Да би тренинг младићима и девојкама лакше пао помаже и „оружје“ са јаком детонацијом – војнички пасуљ.

– Војска Србије није се одрекла традиционалног војничког пасуља. Јеловник по којем се спремају оброци је разноврстан, прилагођен различитим укусима и у складу са таблицама калоријских вредности и напорима којима се војници излажу. Ипак, добар укус војничког пасуља заслужан је за то да је на неки начин он и даље симбол војничког живота – рекао је Миливојевић.

Није само чинија чорбастог нешто чему се данашњи војници радују, данас је то и фамозни Фејсбук. Али уз врло пажљиву стратегију.

– Данашње генерације младих људи су сасвим сигурно у технолошко-информационом смислу далеко напредније у односе на све претходне. Ми то разумемо и нема забране коришћења интернета и мобилних телефона, осим када је обука и када су војничке активности у току. Тада је то строго забрањено и војници то разумеју. Нарочито је битна култура понашања на друштвеним мрежама – открио нам је мајор.

vojska srbije RAS_foto kostadin kamenov_
Из Војске Србије су нам рекли да је једна од највећих промена у служењу војног рока његово трајање и начин приступања целом процесу:

„Данас младићи и девојке на служење војног рока долазе на добровољној основи. Упутни рокови су март, јун, септембар и децембар. У односу на ранија времена, служење војног рока траје краће – обично три, а за неке специјалности четири месеца. Размишља се о продужењу војног рока на шест месеци“, рекли су нам из Војске и додали да се труде да разумеју специфичности сваког нараштаја и да не мисле да је данашња омладина склона „хватању кривина и кукању“.

Војска је „покопала“ и приче о томе да си за непослушност морао да љуштиш кромпир из простог разлога – то ти је била обавеза обрни – окрени.

Сви момци рођени 1997. позвани да се упишу у војну евиденцију (не плашите се, није оно што мислите)

„Љуштење кромпира и рибање клозета никад нису у војсци биле дисциплинске мере, већ је реч о пословима за које су некадашњи војници били задужени. Иначе, сваки командир јединице својом дневном заповешћу одређује војнике за обављање разних дужности, па тако и редаре, који одржавају чистоћу просторија“ изричити су били из Министарства одбране.

Младим војницима нису из обуке избачени ни маршеви, па ће моћи унуцима до миле воље да причају о жуљевима и издржљивости, а одсуства су планирана за викенд док се прво добија одмах након полагања војничке заклетве, а одсуствује се и када су државни празници. Нове генерације музикалних војника неће моћи да певају хитове „ко те љуби када сам ја на стражи“ јер стражарења више нема.

Ипак, онај чувени стих „а у војсци сам стекао друга до гроба и хроничну упалу зглоба, сувенир на стражарске дане“ не мора да буде скроз узалуд. Дружење се са годинама уопште није променило. Осим што вам сада треба и „френд риквест“.

(24sata.rs – Н. Гавриловић; фото: М. Јошида, К.Каменов)