Прочитај ми чланак

ЗЕЛЕНИ ГАДАФИЈЕВ ОТПОР: Преговори у Женеви воде Либију у хаос

0

libija-1

Женевски мировни преговори, који су имали за циљ да реше кризу у Либији, где су ривалске банде и владе у рату за контролу над земљом, није био продуктиван. Заправо, верује се да би лама која води слепог човека постигла боље резултате од преговора УН-а, којима је посредовао Бернардино Леон, члан Билдерберг групе.

Преговори се воде између владе коју држи ЦИА и владе коју држе Ал Каидини терористи. Последња, самопрокламована влада која се налази у Триполију, 19. јануара је предложила да се преговори преместе из Женеве у пустињски либијски град Гат, што је довело до суспензије дијалога.

Два дана раније, две супротне фракције позвале су на примирје које је почело 18. јануара у поноћ, иако милитантна група Либијска зора, која терорише Триполи од прошлог јула, није присутна на разговорима. С обзиром на жестоке борбе које су уследиле у неколико либијских градова, укључујући и околину Гата, као и жестоке борбе близу нафтних поља и лука, примирје је већ показало да нема тежину.

logo gr

Лого Зеленог отпора

Једини резултат који су женевски разговори донели јесте могућност да група Либијска зора побегне са својим делом плена док остале фракције преговарају у Женеви.

Међутим, Либијска зора није једина која је изостала са мировних преговора. Док су терористичке групе и екстремисти добили позивнице, места нису била резервисана за Либијски народни национални покрет (ЛПНМ), који је основан почетком 2012., као политичко тело већине Либијаца који подржавају Џамахирију, такође познатог по имену Зелени отпор. Ово није спречило ЛПНМ да да изјаву поводом овог догађаја.

На оригиналној објави на њиховој званичној фејсбук страници налази се анализа тренутних проблема у Либији и неефективности решења које Женева нуди. У наредних 8 тачака у потпуности је преведена објава Либијског народног националног покрета.

1. Како би се постигли циљеви и амбиције женевских разговора, што су пре свега слобода и стабилност, потом реконструкција институција и закона, неопходно је присуство свих политичких партија, друштвених снага, племена и организације за људска права, као и различите политичке визије. На женевском дијалогу није присутна ниједна опозиција такозваном покрету Револуција 17. фебруара.

Успех разговора зависи од већине Либијаца а то укључује политичке организације које се супротстављају покрету Револуција 17. фебруара и њиховим резултатима, представнике племена и либијских градова, хуманитарне организације и организације које се брину о избеглицама, расељенима, затвореницима и несталим особама, као и независне Либијце, познате по свом патриотизму и неутралности, за које сматрамо да би били кључ успеха дијалога.

bernardino leon

Бернардино Леон

2. Женевски дијалог нема јасну основу, већ служи принципима Фебруарске револуције. Пре свега, саговорници морају да постигну консензус по питању стратегије за обнову безбедности и стабилности, поновну изградњу државних институција и борбе против распрострањеног тероризма у Либији. Либијаца на безбедност, стабилност и слободан избор политичког система.

3. Пре размишљања о било каквом политичком или оперативном механизму, овај дијалог мора да обезбеди радикална решења која би довела до примирја, повлачења наоружања и милитантних група.

Све оружане акције у земљу морају се прекинути, јер неће бити ефективног политичког напретка све док не постоји контрола над оружјем и формалним институцијама земље.

4. Мора постојати консензус о свим оперативним прописима. Проблем оружаних група треба бити решен тако да они не остану некажњени, будући да чине злочине против земље и њених грађана. У супротном ће поново рушити сигурност и стабилност земље чим им се пружи прилика.

5. Међународно призната либијска влада је изабрана од стране малог дела либијског народа, али је политички орган, који има извршне и судске институције.

Требало би формирати уједињену владу која би оповргла све законе који су довели до неправде. Те законе силом је увео бивши Генерални национални конгрес, а тичу се политичке изолације, притвора и прелазног режима.

6. Немогуће је створити позитивну политичку климу док су десетине хиљада људи затворени у јавним или тајним затворима, које не контролише држава, а хиљаде људи се води као нестало. Постоји хитна потреба да саговорници донесу одлуке којима би се зауставила неправедна затварања и киднаповања. Сви таоци и незаконито затворени  морају бити ослобођени, а судство мора да праведно и по закону поступа са сваком страном.

7. Након ових процедура и изградње поверења између свих страна, консензусом којим би се створила национална јединствена влада, а која би укључила све стране равноправно, треба почети период дијалога како би се вратила стабилност а влада извршавала своје дужности.

Најважнија обавеза биће успостављање поштовања између свих страна у складу са уставом који задовољава тежње либијског народа за слободом, демократијом, правдом и једнакошћу. Јединствена влада треба да реорганизује и реструктуира војску, органе безбедности и полицију. Потребно је емитовати и регулисати све притужбе грађана свих слојева у протеклих неколико година, забавити се економским проблемима и основним потребама становништва широм земље.

washington-priznao-u-libiji-73318. Шеф мисије Уједињених нација мора бити упозорен на то да постоји снажна потреба за националном, јединственом владом, чијем оснивању не може помоћи ограничен дијалог фракција Фебруарске револуције.

Треба му рећи да ће наставак такве методологије довести до хаоса и потпуног грађанског рата, што се може спречити дијалогом који би укључио све политичке делове, тако да се решења постепено и пажљиво уграде у основе заједничког договора.

Узимајући у обзир да је скоро два милиона Либијаца (трећина популације) само изашло на протест подршке Џамахирији 1. јула 2011., док је НАТО безуспешно покушавао да побуњеника постави на власт скоро 4 месеца, бесмислено је заборавити ту масу која је опет успела да се сама организује.

Успевши да се реорганизују у Либијски народни национални покрет (политичко тело Зеленог отпора) не смеју бити избачени из било каквих реалних политичких решења у земљи. Све док се дијалог у Женеви води само између различитих фракција Фебруарске револуције, не може се очекивати ништа осим хаоса, подела и крвопролића.

Осим тога, Либија је бомбардовањем враћена у камено доба управо захваљујући УН-у, како би Запад преузео потпуну контролу над подељеним политичким и географским регионима, о чему је говорио Муса Ибрахим, званичник Џамахирије. Јака, јединствена и независна Либија као што је била са Гадафијем је последња ствар коју Запад жели да види, тако да је женевски преговор само још једна мировна замка.

Говор Мусе Ибрахима, званичника Џамахирије о решењу проблема у Либији, можете наћи у тексту МУСА ИБРАХИМ, ПОРТПАРОЛ ЏАМАХИРИЈЕ: Имамо решење за Либију , а изјаву официра Зеленог отпора за тајне и специјалне операције о војној ситуацији у Либији можете наћи овде ЕКСКЛУЗИВНО – ЗЕЛЕНИ ГАДАФИЈЕВ ОТПОР: НАТО је изгубио рат, сада се игра по нашим правилима!.

 

(Ilaelamam превод Маја Орлић)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.