Прочитај ми чланак

УСМРТИО, ПА МУ ОПРОШТЕНО: Преокрет у истрази против сина Жељка Митровића

0

zeljko-i-aleksandar-mitrovic

Александар Митровић (21), син власника „Пинка” Жељка Митровића, неће одговарати зато што је побегао са лица места када 18. јула 2013. на пешачком прелазу џипом усмртио Андреу Бојанић (17), открива „Блиц”.

То, међутим, не значи да ће Митровић бити ослобођен, већ ће одговарати за друго кривично дело за које је запрећена блажа казна.

Реконструкција

Александар Митровић је на пешачком прелазу у Устаничкој улици у Београду џипом БМW X5 усмртио Андреу Бојанић.
Од силине удара Андреа је одлетела најмање 20 метара.
Митровић бежи са лица места и после два сата заједно са оцем Жељком пријављује се полицији.
Одмах му је одређен притвор, у коме је остао два месеца и 20 дана.

Виши тужилац Вера Станић одлучила је да Александра не гони за то што није пружио помоћ прегаженој Андреи већ је побегао са места несреће.

То је образложила тиме да је вештачењем утврђено да је девојка преминула на лицу места! Тужилац је утврдио и да Митровић није прошао кроз црвено светло када је усмртио Андреу и да због тога није постојао умишљај.

Зато је читав случај вратила у Основно тужилаштво које ће Митровића гонити за тешко дело против безбедности саобраћаја, али из нехата.

Више републичко тужилаштво у званичном одговору „Блицу” потврдило је наша сазнања и наводи да се „суд огласио ненадлежним”, јер је промењена тежина кривичног дела за које се терети Митровић.

– То је одлучено после достављених саобраћајних и психијатријских вештачења, видео-снимка камера са лица места, али и других доказа – кажу у Вишем тужилаштву.

У документацији тужилаштва у коју је „Блиц” имао увид налази се и снимак несреће.

На њему се види да је Андреа крочила на пешачки прелаз када је на семафору пешацима већ 14 секунди било црвено. Ту је и саобраћајно вештачење које је потписао самостални вештак Бранимир Анђелковић.

Andreu Bojanić_620x0

Андреа Бојанић

Он је уз помоћ компјутерског програма „ПЦ креш” утврдио да је Митровић „возио брзином мањом од 70 км на сат”, док је ограничење 50 км на сат.

Ово је вишем тужиоцу Вери Станић било довољно да предложи да се читав предмет врати на нижи степен.

Разлика у казнама за Александра Митровића

Од 2 до 12 година (одустали) тешко дело против безбедности саобраћаја са умишљајем (да је прошао кроз црвено)
Од 1 до 8 година (одустали) бекство са лица места и неуказивање помоћи повређеном
Од 1 до 8 година (осумњичен) тешко дело против безбедности саобраћаја из нехата

С друге стране, очух погинуле Андрее, Саша Петровић, који заступа породицу, каже за „Блиц” да је пре неколико дана обавештен да ће истрага о смрти девојке кренути из почетка.

– Изненађен сам овом најновијом одлуком. Сада је на Основном суду да утврди да ли постоји кривица возача и да ли је Митровић могао да избегне пешака да је ишао прописаном брзином од 50 километара на сат.

Ко зна, можда Митровића и ослободе кривице уколико утврде да је само Андреа крива за несрећу – каже Петровић.

Он истиче да га је основни тужилац обавестио да ће „поново покренути истрагу јер сумња у тачност података који су до сада прикупљени”.

– Чак се разматра и нови увиђај на лицу места јер тужилац сматра да је Митровић возио брже од 80 километара. А треба да саслуша и још једног сведока – каже Петровић.

Портпарол Првог тужилаштва Ирена Бјелош изјавила је за „Блиц” да је случај „Митровић” прослеђен њима и да су тражили допуну доказа. Адвокат Александра Митровића, Миленко Милисављевић није желео да коментарише овај случај.

– Суд и тужилаштво су рекли своје. Видећемо шта ће даље бити – каже Милисављевић.

Достављени докази

Саобраћајно вештачење: Митровић возио мање од 70 километара на сат
Медицинско вештачење: Андреа преминула одмах после ударца
Видео-снимак: Девојка прелазила улицу на црвеном светлу за пешаке
Налаз крви: Возач џипа није имао у крви алкохол нити дрогу

(Блиц)