• Почетна
  • ВИДЕО
  • УКР- РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 01/02.02’15: Проруси ослободили 13 насеља око Дебаљцева (Видео, мапа)
Прочитај ми чланак

УКР- РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 01/02.02’15: Проруси ослободили 13 насеља око Дебаљцева (Видео, мапа)

0

Снаге кијевског режима изгубиле су нове позиције око Дебаљцева. Други човек у војном врху Доњецке Републике, Едуард Басурин, објавио је да су одреди ДНР преузели контролу над 13 насеља око тог града. Додао је да су Украјинци покушали поново да се пробију из обруча према Артјомовску и да се борбе воде на неколико места на периферији.

Осврнувши се на управо завршене борбе у Угљегорску, Басурин је указао да је у том граду – од паљбе сопствене артиљерије – погинуло више украјинских војника.

Борци добровољачких батаљона траже оставку Порошенка

Борци добровољачких батаљона, који учествују у војним операцијама у Донбасу, протестују на Мајдану у центру Кијева.
Иницијатори митинга су активисти организације „Свеукрајинско бараљонско браство“.
Протестанти траже оставку председника Петра Порошенка, доношење закона о скидању посланичког и судског имунитета, као и смене у Министарству одбране, СНБО, Генералштабу и Јавном тужилаштву.
Осим тога, „Свеукрајинско батаљонско братство“ намерава да тражи аудијенцију у Министарство одбране и могућност да уђе у мисију ОЕБС.

Басурин је саопштио да су украјинска армија и национална гарда за последњих 16 дана имале 1.569 погинулих (за протекла 24 сата – 57) и да су изгубиле више од 130 тенкова, 110 оклопних транспортера, 80 топова и минобацача.

Према његовим речима украјинска армија је од прошле ноћи 117 пута гранатирала и ракетирала градове и насеља ДНР. Затварање обруча око Дебаљцева потврдио је и председник Луганске Републике Игор Плотњицкиј:

„Био сам на фронту. У тим тренуцима ме од председника Доњецке Републике, Захарченка, није делило баш много километара. Он је био у Угљегорску, а ја сам био са друге стране Дебаљцева. Ми ћемо се брзо срести и стегнути један другом руку.

Међутим, не желимо да се Дебаљцево ослобађа по сваку цену, већ – са што мањим губицима. Зато и није битно да ли ћемо Дебаљцево ослободити дан пре или дан после.

Најважније је да су опкољени украјински војници све већ схватили. Зато им и ја поручујем да ратују са погрешним, да треба да иду својим кућама, у своје градове у Украјини јер су тамо њихови непријатељи”.

Украјинци су у борбама за Угљегорск – како се тврди у Доњецку – имали око 300 погинулих и рањених.

С обзиром на ово, не чуди што је министар одбране Украјине, Степан Полторак, признао да 80 одсто Украјинаца који подлежу мобилизацији војне власти нису успеле да пронађу јер не желе да иду да ратују.

Спремних да иду да гину биће, по свему судећи све мање. Између осталог и зато што је у Кијеву објављено да је у борбама за Угљегорск био „озбиљно контузован” командир добровољачког батаљона „Донбас” – посланик у Врховној Ради Семјон Семенченко.

ДНР: Украјинска војска користи америчке гранате

Војни врх ДНР објавио је да су украјинске снаге приликом најновијег бомбардовања Горловке користиле америчке гранате. Једна од њих је погодила Катедралну цркву у том граду.

Прецизирао је да се ради о пројектилу од 155 мм који је био испаљен из америчког артиљеријског система М109 А1 који користе и друге земље чланице НАТО. Такви пројектили напросто „буше зидове” или експлодирају у унутрашњости гађаних објеката.

Главни уредник познатог кијевског специјализованог сајта Цензор.нет, Јуриј Бутусов, објавио је да украјинска армија има више од 1.400 јединица, али да је борбено способно – само сто.

УКР БАТОЉОН “АЗОВ“: Угљегорск контролишу проруске снаге

У жестоким сукобима на истоку Украјине за заузимање стратешки важног места Дебалцево у последња 24 часа страдало је најмање 30 људи.

УГЉЕГОРСК

Из добровољачког батаљона Азов, који се бори на страни Кијева, саопштено је да је град Угљегорск под контролом проруских снага, те да су све јединице Војске Украјине и Националне гарде напустиле тај град.

Укупно је 17 цивила убијено у последња 24 часа, последњи је биланс кијевских власти и новорусијских снага. Војска је саопштила да је у сукобима страдало 13 војника.

Под оружаним нападом је град Делбацево, из којег становништво бежи.

„Најтежа ситуација је у Делбацеву“, који се налази на пола пута између Доњецка и Луганска, рекао је портпарол украјинске војске Володимир Полиовји.

„Народ бежи јер је под непрестаним нападима. У граду нема воде, струје, нити грејања“, сведоче грађани.

Град је под контролом украјинских снага, а само један пут води из њега и ка њему и он је под сталним нападима, наводи АФП.

Украјинска војска покушава да протера проруске снаге из Вуглегуирска и Сањаривке, око десет километара западно и северно од тог града под опсадом.

Доњецк и Луганск траже од Порошенка да изда писану наредбу о прекиду ватре

Овлашћени преговарачи Доњецке и Луганске Републике – Денис Пушиљин и Владислав Дејнеко – затражили су од Петра Порошенка да изда званичну наредбу својим снагама у Донбасу да прекину ватру. Нагласили су да је то за Доњецк и Луганс услов за било какав договор:

„Прекид ватре мора бити потврђен наредбом председника Украјине и армијским јединицама и националној гарди. Та наредба мора бити објављена на председничком сајту Петра Порошенка”.

Пушиљин и Дејнего одбацили су оцену ОЕБС да за време последњег састанка контактне групе у Минску нису били „оријентисани на дијалог”. Ту процену назвали су „неадекватном, у најбољем случају”.

Кијев је истовремено показао незадовољство што у Минск нису допутоали председници ДНР и ЛНР – Александар Захарченко и Игор Плотњицкиј.

Експлозија у западноукрајинском батаљону код Херсона

Јутрос у зору је код села Красниј Чабан у украјинској Херсонској области – у кампу тернопољског батаљона територијалне одбране „Збруч” – дошло до снажне експлозије.

Како је саопштено, експлодирала је ускладиштена муниција, а погинуло је најмање шест украјинских војника, док је 11 повређено.  Десет војника „Збруча” воде се као „нестали”.

Украјински истражни органи верују да се ради о „ненамерном непрописном руковању оружјем или муницијом”.

У Доњецку и даље напета ситуација

Гранатирање Доњецка довело је до нових жртава међу цивилима. Једна граната украјинских снага безбедности погодила је школу, саопштила је градска администрација у недељу.

Како се наводи у саопштењу администрације, граната је изазвала пожар у згради школе. Нема података о жртвама тог инцидента. Ближе центру Доњецка чуле су се јаке детонације.

„Гранатирање је довело до нових жртава међу цивилима. У овом тренутку, извесно је о троје погинулих и четворо рањених мирних грађана“, саопштили су из градске администрације.

ukrajina ukrajinski vojnik

КОНТРАУДАР КИЈЕВСКИХ СНАГА

У страху од потпуног уништења, кијевске снаге покушавају да изведу контраудар из Дебаљцева и да поврате Угљегорск.

Кијевски напад на Угљегорск предводи командир батаљона „Донбас“ Семјон Семенченко који је јавио Кијеву да је пробио одбрану „сепаратиста“ на неколико места и да се „тешке борбе“ воде на прилазима том граду и на његовј периферији.

Само два сата касније, познати украјински добровољац Алексеј Мочанов јавио је са „лица места“ да је „Донбас“ упао у заседу на путу Дебаљцево-Угљегорск и да од контранапада нема ништа.

Кијевске снАге су – да би „развукли снаге противника“ – поново почели да туку Стаханов и Первомајск чија је једина „кривица“ што је у близини Дебаљцева и града Попаснаја за који још трају борбе.

Војни врх Доњецке Републике тврди да кијевске снаге „нигде нису прошле“, да је Народна војска у контраудару успела да уђе у суседни мањи град Никишино и да тако на још једној „тачки“ кијевским снагама „зађу иза леђа“.

Жестоке борбе воде се и за Чернухино. Према исказима сведока, „обе стране пуцају свим што имају на располагању“.

Кијевске снаге признају да су у овој борби већ имали пет погинулих и 11 рањених. Признали су и да је део њихове 128-ме бригаде напустио положај код Чернухина.

Одреди Народне војске како је саопштио Едуард Басурин напредовали су и у борбама (трају већ данима) за град Авдејевку и насеља Марјинка и Пески.

„Како сада ствари стоје на фронтовима, све ће се завршити потпуним војним поразом Кијева“ – оценио је командант кијевског пука „Ајдар“ Андреј Билецкиј.

Чак је подвукао: „Све иде ка војном уништењу наше земље. И ка потписивању неких капитулантских услова. У овом или оном виду. А да се то не би догодило – морамо жешће ратовати. Морамо створити комплетан систем фортификација, обавити пуну мобилизацију и пребацити на фронт резервне јединице и технику“.

Народна војска саопштила о 30 случајева гранатирања Донбаса – Народна војска је саопштила да су за последња 24 часа кијевске снаге безбедности 30 пута гранатирале територију Донбаса; погинуле су две особе, док је петоро рањено.

Осим тога, на сајту Доњецке градске администрације каже се да се у граду периодично чују звуци тешког наоружања. Уништена су два цивилна објекта и складиште са кућном хемијом, ван строја је 36 котларница. Кијевске снаге настављају са гађањем стамбених квартова.

ЗА ОТАЏБИНУ, ЗА СТАЉИНА!

Доњецк и Луганск желе излазак на „своје границе”

Украјинска армија спрема нову офанзиву против Донбаса – упозорио је овлашћени преговарач Луганске Републике (са Кијевом) Владислав Дејнего.

Нагласио је да о припреми офанзиве говоре и извиђако-обавештајни подаци и искази заробљених украјинских официра.

„То је додатни разлог што наше снаге чине све да украјинске јединице и ватрене тачке одбаце од наших градова и насеља. Чинимо све што можемо да кијевски казнени одреди више не могу гранатирати и ракетирати наше градове и убијати наше људе” – истакао је Дејнего.

А на фронтовима су се ствари и током данашњег дана погоршавање за кијевски режим.

Начелник штаба артиљерије армије ЛНР, чије је ратно име „Фомич”, потврдио је да је Дебаљцево потпуно окружено. Нагласио је да његове „цеви” држе под пуном контролом пут Дебаљцево-Артјомовск и додао да ће се на њему врло брзо појавити и утврђене контролне тачке.

„Фомич” је уверен да ће украјинске снаге које се налазе у „дебаљцевском котлу” наредних дана бити разбијене.

Овакво стање ствари већ је довело до врења и на русофобском западу Украјине. Један од његових „газда” – тајкун Виктор Балога – поручио је шефу државе петру Порошенку да извлачи опкољене јединице из Дебаљцева „док се још може”. Још му је јавно запретио:

„Уследиће оштра реакција ако наши буду тамо побијени. Ако се понови Иловајск! Како сада ствари стоје, наше момке убијају ваши и потези армијског врха. Ви знате да се обруч затвара, а ништа не чините ”.

Балогу је разгневило и то што је батаљон „Донбас” имао велике губитке и у људству и у техници у неуспешном покушају да поврати Угљегорск

Можда још више то што је званични Доњецк објавио да су украјинске окупационе снаге за последњих 15 дана имале и 1.439 погинулих, 129изгубљених тенкова и 102 друга оклопна возила.

Балога је, заправо, само јавно изговорио оно што већ увелико говоре многи изван Украјине. Поготово у Русији.
Јер, московски војни и политички експерти већ увелико прогнозирају да ће Доњецка и Луганска Република до краја фебруара успети да реализују план изласка на границе бивше Доњецке и Луганске области и Кијеву поставити нове услове за преговоре, пошто се Доњецк и Луганс више неће вратити Минску-1.Неки чак саркастично додају:

„Ако се тада у Кијеву буде имало са киме преговарати”

Ово „ако се” није случајно. И у Москви и у Доњецку има оних који процењују да је Вашингтон изгубио поверење у Петра Порошенка и да би у Кијеву између 18. и 22. фебруара – када бивши мајдановци буду славили годишњицу своје победе и државног преврата – могло доћи до новог великог метежа и насилне смене власти.

Посебно се наглашава да ће се такав метеж сигурно догодити ако украјинска армија у Донбасу дотле претрпи „значајан пораз”. Има и процена да ДНР и ЛНР и Русији не би ишао на руку брзи пад хунте и потпуни хаос у Украјини.

Доњецку, Луганску и Москви би – како се упозорава – много више одговарало да се против хунте и западноукрајинских неонациста дигну устанци у Харкову, Запорожју, Николајеву, Одеси…

Борбени Ефективи: Образован је „Делбацевски казан“

Пратећи различите изворе, који су ајде тако да их квалификујем, полузванични, Војска Новорусије је вечерас око поноћи успела да избије на виталну комуникацију Дебалцев -Артемовск (у близини села Логвиново) и да тако затвори обруч око украјинске групације која се налази у самом насељу Дебалцев и просторији јужно до њега. Дакле, према тој групи информација, образован је „Делбацевски казан“ или котао како год хоћете!

Иначе током данашњег дана, после сламања напада ВСУ на Углегорск, здружене јединици ДНР и ЛНР су извршиле одлучан контранапад на терен јужно од Дебалцева где су после краће борбе дефинитивно заузеле Никишино (ту има заробљених украјинаца и доста залењене технике).

Развијајући даље напад са запада и истока, оне су кренуле једни другима у сусрет, па је левокрилна група која напада од Улгегорска ушла у заселак Калиновка (на неких 6км од центра Делбацева), а група ЛНР која напада са истока избила у насеље Чернухино, које се налази тик уз Делбацев, са његове јужне стране.

Насеље Дебалцев је практично сада у једној врсти унакрсне ватре а за очекивати је да ће током ноћи и јутра, ТГ ДНР ударити северније од њега, где ће се покушати спојити са „белим утварама“ (бригада Призрак) која надире са севера, и на тај начин пресећи украјинске јединице на 2 и више делова, формирајући неколико мини-казана. Наравно, не треба сметнути са ума да се на овом релативно малом простору, налази више од 7,000 украјинских војника тако да је потенцијал за евентуалне контранападе веома велики.

Такође, има инфо и да је у Горловки јако тешко стање, јер су Украјинци по њој изгледа распалили балистичким ракетама „Точка“….Улазимо у веома турбулентне дане.

Полтава одбила да Русију прогласи агресором

Градска скупштина украјинског града Полтава – поред којег се родио велики Николај Гогољ – већином гласова одбила је да изгласа документ којим се Русија проглашава за „државу агресора”, а Доњецка и Луганска Република за „терористичке организације”.

Седници су присуствовала 32 одборника, а за одлуку је било потребно најмање 26 гласова „за”. Међутим, исход је био сасвим обрнут: 20 одборника је гласало против, а 12 се уздржало од гласања.

Овакав расплет утолико је значајнији што су пре гласања у салу упали јуришници Десног сектора (у униформама) и што је претходно украјински парламент прогласио Русију агресором, а ДНР и ЛНР терористичким творевинама.

Нешто слично се пре неки дан догодило и у Мариупољу. А Мриупољ је већ месецима препун украјинске војске и агената.

UKRAJINA  mapa 30.01
У Украјини 19 погинулих

Деветнаест људи погинуло је на истоку Украјине у последња 24 часа, нови је биланс жртава, јављају данас светске агенције. Међу погинулима је 13 украјинских војника и шест цивила, навела је агенција Франс прес.

Медији су раније јавили да је у сукобима украјинске војске и проруских снага за 24 часа страдало осморо људи, међу којима шест цивила и два украјинска војника.

У сукобима проруских снага и украјинске војске само данас је страдало три цивила, а два украјинска војника погинула су у артиљеријској паљби у граду Счастиа, удаљеном 20 киломатара од Луганска.

У Доњецку је раније страдало три цивила, а 19 је рањено.

„Мировни процес је у опасности“, написао је данас на свом Фејсбук (Фацебоок) профилу саветник украјинског председништва Валериј Чали.

Извештач агенције Франс прес јавио је да је град Макијвка, у близини Доњецка, био по артиљеријском паљбом, а украјиснка војска саопштила да је цео регион у којем се воде борбе последњих дана био мета снажног бомбардовања.

Преговори између Кијева и проруских снага, уз учешће ОЕБС-а и представника из Русије јуче су завршени без договора.

Проруске снаге су у петак запретиле да ће ојачати нападе на истоку Украјине, уколико мировни преговори буду окончани без успеха.

Последња рунда преговора између проруских снага и украјинске војске одржана је у септембру у Минску, када је постигнут договор о прекиду ватре, који су обе стране у више наврата прекршиле.

Од избијања сукоба на истоку Украјине у априлу прошле године погинуло је више од 5.100 људи.

(Агенције, Факти, Србин.инфо, Борбени Ефективи)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.