• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • У ЦАРА ТРОЈАНА КОЗИЈЕ УШИ: Речником струке и дипломатије странци говоре нешто потпуно другачије
Прочитај ми чланак

У ЦАРА ТРОЈАНА КОЗИЈЕ УШИ: Речником струке и дипломатије странци говоре нешто потпуно другачије

0

u-cara-trojana-kozje-usi

Сваки привредни раст, за земљу са нашим перформансама у економији, а који би се могао сматрати добрим не сме да буде мањи од 5% на годишњем нивоу, а по неким ауторима и не мањи од 7% на годишњем нивоу.

ЕБРД је дао прогнозу стопе привредног раста за Србију у висини од 0,5% у 2015. години. Да ли је ово добро или није? Шта нам говори овај податак и зашто га нико од „релевантних“ и у медијима стално присутних „дежурних коментатора“ не коментарише?

Зато што је просто катастрофалан и поражавајући! За 3,5 година колико је ова власт у Србији, привреда и даље стагнира и налази се у тешкој рецесији.

Сваки привредни раст, за земљу са нашим перформансама у економији, а који би се могао сматрати добрим не сме да буде мањи од 5% на годишњем нивоу, а по неким ауторима и не мањи од 7% на годишњем нивоу, с тим да се он дешава у дужем низу година, како би се обезбедило остварење циљева попут пуне запослености, раста плата, раст обима производње, степена технолошког наредка и сл.

Раст од само 0,5% је на нивоу статистичке грешке! Он не обезбеђује додатну запосленост, не обезбеђује већу конкурентност домаће привреде, он не решава ни један проблем домаће економије.

Речи хвале којима страни дипломате, директори мултинационалних комапанија и банака, обасипају домаћу власт су последица обећања домаће власти да ће распродати преостале природне монополе странацима, а никако последица генијалних и добрих мера која ова влада предузима.

Речником струке и речником дипломатије они говоре нешто потпуно другачије, а то је да је наша економија у катастрофалном стању и да се ни у наредном периоду не очекују промене.

(Двери – Александар Танасковић)