Прочитај ми чланак

СВЕ ЗБОГ ПЕГЛАНЕ КОБАСИЦЕ: Бугари окупирали Пирот (Фото)

0

Sajam-pirotske-peglane-kobasice-5-620x350

Према првим проценама Сајам пиротске пеглане кобасице који је почео у суботу, 31.01., у Пироту, оборио је све рекорде по посећености и достигао је око 10.000 посетилаца. Највећи број туриста чинили су наше „комшије“ из Бугарске одакле је дошло најмање 7.000 људи, кажу организатори ове манифестације.

Сајам се одржава у Спортској хали “Кеј” и ове године по први пут траје два дана, што је прави погодак организатора, имајући у виду чињеницу да је посећеност већа него икада.

Председник општине Пирот Владан Васић захвалио се свима који су у рекордно великом броју дошли на Сајам пиротске пеглане кобасице.

Sajam-pirotske-peglane-kobasice-4

– Изненађени смо огромном посећеношћу сајма. По информацијама којима располажемо током преподнева је из Бугарске у Србију ушло око 150 аутобуса са туристима, што значи да имамо између седам и осам хиљада туриста који су аутобусима дошли у Пирот, а велики број је дошао и колима па је готово немогуће било наћи слободно паркинг место у граду. Сајам је превазишао сва наша очекивања и на нама је да из године у годину он буде све бољи – казао је Тањугу Васић.

Директор Туристичке организације Пирот Братислав Златков каже да је Сајам пиротске пеглане кобасице у своју туристичку понуду уврстило најмање двадесет туристичких агенција из целе Бугарске, али да је и поред тога посећеност превазишла сва очекивања.

Промотер овогодишњег Сајма пиротске пеглане кобасице је ТВ водитељ Зоран Кесић који је казао Тањугу да је пиротска пеглана кобасица аутентични бренд са којим треба изаћи и у Европу и у свет.

– Синоћ сам имао прилике да уживам у чарима пеглане кобасице. То је нешто што је наше, аутентично – аутентични бренд. Ако имамо нечим да се дичимо то су смисао за хумор, наша домаћа ракија, то су качкаваљ, дичимо се нашом стоком која пасе на оним дивним пропланцима Старе планине и ту настаје чаролија пеглене кобасице. Пеглај Пироте, весели се Србијо – казао је Кесић.

Sajam-pirotske-peglane-kobasice-1-670x447

Румјана Благојева, из бугарског града Благојевград казала је Танјугу да је по први пут на Сајму пиротске пеглане кобасице.

– По први пут сам на Сајму и све је предивно. Храна је изванредна, месо је одлично, кобасице су одличне, све је одлично. Свиђа нам се – каже Благојева, која је у Пирот дошла са супругом Ангелом.

Пиротска пеглана кобасица прави се од овчијег, јунећег и козјег меса, уз обиље зачина попут белог лука, туцане суве паприке и других зачина а производи се током зимских месеци, тако што се суши на хладном ваздуху – промаји, без икакве термичке обраде и икаквих хемикалија, конзерванаса и адитива.

Да је тајна добре пеглане кобасице управо у пашњацима, потврђује и један од најпознатијих произвођача овог специјалитета Предраг Станковић.

Sajam-pirotske-peglane-kobasice-2

– Тајна пиротске пеглане кобасице налази се у старопланинској трави коју пасу овце. Осим три врсте меса, овчијег, телећег и козјег, додајем и много зачина попут белог лука, алеве паприке, а ја додајем и три врсте специјалних трава које помажу занемоћалим мушкарцима јер имају афродизијачка својства.

Управо и због тих трава, у старопланинским стадима, где имате стотину оваца а само три овна, и та три овна дневно захваљујући травама које пасу успевају да дневно ”заскоче” по тридесетак оваца. Дакле, тајна пиротске пеглане кобасице је у травама са Старе планине – каже Станковић.

Одлуком стручног жирија, за произвођача најбоље пеглане кобасице проглашена је екипа “Касаринац” из Пирота. Друго место освојила је екипа “Дракче”, а треће “Темштанац”.

(Телеграф.рс, Танјуг;  фото: Танјуг – Александар Ћирић)