• Почетна
  • СВЕТ
  • СЕВЕРНИ КОРЕЈА: Спремни смо за нуклерни рат са САД
Прочитај ми чланак

СЕВЕРНИ КОРЕЈА: Спремни смо за нуклерни рат са САД

0

South Korea North Korea Kim Jong Un

Северна Кореја тврди да је спремна да уђе у нуклеарни рат са САД, пошто је Вашингтон позвао Пјонгјанг да испуни своје обавезе по питању денуклеаризације.

Током редовних војних вежби, лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун рекао је да су Корејци „спремни за сваки рат у коме би се користило и конвенционално и нуклеарно оружје“.

Он је, такође, одбацио могућност икаквог дијалога са тренутним властима САД, наводећи да „нема жеље да се преговара са бесним псима“.

Медији су раније спекулисали о могућим разговорима између САД и Северне Кореје.

Специјални амерички представник за Северну Кореју Сан Ким изразио је током посете Пјонгјангу разочарање јер није успео да се састане са представником Северне Кореје. Ово је подстакло гласине да ће САД покушати да ступе у дијалог са Пјонгјангом.

Портпарол Стејт департмента Џен Псаки, међутим, рекао је касније да је дијалог искључен, све док Северна Кореја не испуни своје обавезе о денуклеаризацији.

Ким иде на прославу совјетске победе над фашизмом

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун потврдио је да ће присуствовати прослави у мају у Русији поводом обележавања совјетске победе над фашизмом у Другом светском рату, рекао је портпарол Кремља.

То ће бити прва Кимова посета иностранству од како је преузео власт у земљи 2011. године, пошто је његов отац Ким Џонг Ил изненада преминуо, пренела је агенција Ројтерс.
„Око 20 лидера држава потврдило је своје присуство, а мејду њима и севернокорејски лидер“, рекао је портпарол Кремља јужнокорејској агенцији Јонап.

И Кина и Русија су гласале у Савету безбедности УН за санкције Северној Кореји због њиховог спорног нуклеарног програма и ракетних тестова, али је Пекинг заузео оштрији став.

Русија сваке године 9. маја обележава победу над фашизмом. Кимов отац био је позван на 60.годишњицу 2005. године, али није дошао, пренела је агенција Ројтерс.

(Бета)