Прочитај ми чланак

МОГУ И У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: На Космету Албанац Србе тужи, суди и брани

0

Oliver Ivanovića siptarska policijaНови дијалог Београда и Приштине требало би да отвори и тему поступања српских адвоката на Космету. Шиптарски адвокати су неретко могли да заступају клијенте пред нашим правосуђем. АКС: Судија који дозволи поступања шиптарских адвоката са Космета крши закон.

ДА ли ће српски адвокати поново моћи да заступају клијенте пред косовским судовима, а тамошњи странке овде, знаће се после 9. фебруара. За тад је најављен наставак дијалога Београда и Приштине, односно састанак српског премијера Александра Вучића и Исе Мустафе, а ово се незванично помиње као једна од тема у будућем дијалогу.

Тако би био решен озбиљан проблем са којим се срећу наши грађани, и о ком су недавно вођени разговори на релацији Адвокатска комора Србије – Канцеларија за КиМ.

СТАТУСНА НЕУТРАЛНОСТ

И у Канцеларији за КиМ слажу се да би постојећу ситуацију требало што пре решити:
– Наведена ситуација захтева изналажење решења које ће бити у интересу грађана, али у складу са правним системом Србије и принципом статусне неутралности у преговорима са Привременим институцијама самоуправе на КиМ.

Проблем се продубио када је Приштина изгласала нови Закон о адвокатури, којим је дефинитивно забранила српским адвокатима да поступају у тамошњим судницама.

– Желео сам лане да браним Оливера Ивановића, али ми је речено да не могу ако се не упишем у Адвокатску комору Косова, за шта је услов да узмем тамошње „држављанство“ – каже познати адвокат Тома Фила.

За то време, објашњава, шиптарски адвокати са Космета неретко су поступали пред нашим правосуђем, јер Србија Косово третира као део своје територије. Ово нам је потврдио и председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, који је рекао да српске судије нису правиле проблеме заступнцима с Космета.

– Нисмо имали примедбу ниједног браниоца да му је ускраћено право да брани свог клијента. Код нас странке могу да заступају и адвокати из Црне Горе, са којом имамо реципроцитет. Странци, иначе, не могу да поступају овде, што се најбоље видело у процесу против Мишковића, где страни адвокати седе у судници као посматрачи и правни саветници, а не као заступници.

У Канцеларији за КиМ објашњавају да Приштина дозвољава само адвокатима који су уписани у Адвокатску комору Косова да заступају станке пред судовима у правном систему Приштине на територији КиМ:

– Оваква ситуација ствара тешкоће грађанима Србије који желе да пред тим судовима ангажују адвокате из Београда или Ниша, будући да им приштинско правосуђе неће дозволити приступ судовима. Такође, према прописима који регулишу адвокатуру у Србији, дозвољено је само адвокатима који су уписани у Адвокатску комору Србије да заступају странке пред правосудним органима наше земље. Није новост да адвокату уписаном у тзв. Адвокатску комору Косова суд из централне Србије неће дозволити да заступа као овлашћени заступник.

У АКС објашњавају да сваки судија који дозволи поступања шиптарских адвоката са Космета не познаје прописе и крши Закон о адвокатури. А таквих случајева је било, па чак и неких судија које својевремено нису реизабране, па су се уписивале у косовску комору, а поступале овде.

– Једини адвокати који могу, сходно међудржавном реципроцитету, да заступају овде јесу из Црне Горе и Републике Српске. Косовски браниоци нису уписани ни у једну регионалну комору у саставу АКС и немају плаћено професионално осигурање овде – објашњава Драгољуб Ђорђевић, председник АКС, и додаје да он овакво решење не сматра добрим јер се залаже за слободан проток адвокатских услуга.

– Ако амерички браниоци и они из ЕУ могу несметано да раде на Космету, зашто то не би могле и српске колеге, кад је Србија почела преговоре са ЕУ о придруживању?! То подразумева и косовске адвокате у нашим судницама, по принципу међуентитетског споразума.

Ђорђевић каже да постоји начелна иницијатива да се „слободан проток адвокатских услуга“ омогући на целој територији бивше Југославије. Такође, српска комора је имала више контаката са председником Адвокатске коморе Косова Ибрахимом Добруном, који је професионално одреаговао када су претресани станови бранилаца Оливера Ивановића.

(Вечерње новости)