• Почетна
  • ВИДЕО
  • УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 31.01.’15: Дебаљцево пред ослобођењем; 1500 УКР војника ван строја (Видео, мапа)
Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 31.01.’15: Дебаљцево пред ослобођењем; 1500 УКР војника ван строја (Видео, мапа)

0

„Милиција је потпуно опколила Дебаљцево. Пут за Артемовск је под контролом Новорусије. Немогуће је њиме возити, сада ћемо поставити препреке.

Украјинске снаге ће покушати да се пробију, али их је остало релативно мало, и имају проблема са муницијом и храном. Убрзо следи уништавање дебаљцевског џепа“

Напомена преводиоца: Поштовани читаоци, вест је објављена на ВКонтакте страници „Фомича“.

Изворни текст на руском: https://vk.com/strelkov_info
Превод с руског на енглески: Џ. Хоук
Извор: BREAKING: Debaltsevo fully surrounded. – Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

1-sh-karta-ukr
НАРОДНА ВОЈСКА: ЗАвршено опкољавање кијевских снага

Народна војска је здруженим снагама практично завршила опкољавање дебаљцевске групације кијевских снага, саопштено је из штаба Народне војске.

Дебаљцево, град од 45 хиљада људи, налази се на истоку Доњецке области, 55 километара североисточно од Доњецка. Кијевске снаге су га заузеле у јулу и сада су тамо сконцентрисане значајне кијевске снаге. Према подацима Народне војске – око 8 хиљада људи.

Групација прилично залази у територију Новорусије, доводећи у опасност градове као што су Горловка, Јенакјево, Шахтјорск, као и Алчевск и Стаханов у Луганској области. Крајем јануара Народна војска је започела операцију опкољавања дебаљцевске групације.

„Не може се рећи да смо потпуно затворили све путеве у џеп. Међутим, јединице Народне војске се налазе на растојању видног поља једне од других, могу да унакрсном артиљеријском ватром покривају путеве“ – рекао је представник штаба Народне војске Басурин.

Између осталог, Народна војска је успела да стави под контролу град Угљегорск, који се налази на надморској висини с које може да се контролише околина. Оно што је преостало од мањег кијевског гарнизона – опкољено је.

Офанзива Народне војске иде и са истока – из правца ЛНР. Са те стране бригада „Призрак“ команданта Алексеја Мозговоја води борбе за град Попаснаја и село Санжаровка, истурени одреди Народне војске су већ дошли и до периферије самог Дебаљцева.

„Попаснаја се налази нешто северније. Њено заузимање од стране Народне војске учиниће опкољавање Дебаљцева сигурнијим и, осим тога, довешће у шкрипац кијевске снаге у Артјомовску“ – прокоментарисао је ситуацију Басурин.

Стављање Дебаљцева под контролу Народне војске ће спојити територију ДНР и ЛНР (сада их повезује само један пут, на југу Донбаса преко града Сњежноје), и као друго, заштитиће од напада и гранатирања Горловку, Шахтјорск и друге градове у ДНР.

Кијевске снаге се схватајући значај Дебаљцева, жестоко бране. Почеле су борбе и за град Ђержинск. Борци Народне војске су у налету. Ако кијевске снаге буду избачене из Ђержинска – њихове могућности за гранатирање Горловке биће значајно умањене.

Као одговор на опкољавање Дебаљцева, кијевске снаге су интензивирале гранатирање Доњецка из околних насељених места.

ДНР: Стање близу катастрофе

Званичници самопроглашене ДНР оцењују да је ситуација у граду Дебалцеву близу катастрофе и да је хиљаде људи напустило град у последњих неколико дана. Портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин навео је да је Дебалцево на ивици потпуног колапса.

“Грејање, водовод, струја, све је прекинуто. Наш непријатељ је заузео напуштене куће и станове. Ми нисмо подстакли евакуацију. Хиљаде људи је напустило град у приватним аутомобилима или аутобусима у последњих неколико дана“, навео је Басурин.

Он је додао да је у суботу ујутру примећен покушај пробоја конвоја украјинских снага да се пробије кроз колону локалних становника. Басурин је истакао и да су проруске снаге превентивно отвориле ватру, како би блокирале пут који повезује Дебалцево и Артјомовск и спречиле даљи напредак украјинских трупа.

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА: ПОГИНУЛО 16 ПРОРУСКИХ БОРАЦА, 49 РАЊЕНО

Украјинске снаге саопштиле су да је током данашњих борби у реону Дебаљцева погинуло 16, а рањено 49 проруских бораца. Према оперативним подацима украјинског прес центра у антитерористичкој операцији убијено је 129 проруских бораца, док је 331 рањен.

Украјинске снаге су уништиле и два тенка и 11 оклопних транспортера.

Раније у току дана заменик команданта проруских снага ДНР Едуард Басурин је изјавио да је у последње две недеље погинуло 1.500 украјинских бораца, уништено је 129 тенкова и 102 оклопна транспортера.

Према његовим речима само у суботу погинуло је 97 украјинских војника, а 19 је заробљено. Осам војника, који су се први предали, предати су украјинској страни рекао је Басурин и поручио украјинским војницима да ће сви који положе оружје бити пуштени.

„Пропаст мобилизације Украјинаца“

Најављене опште мобилизације војних обвезника у Украјини не иду по плану, а то су признали и високи војни званичници.

Портпарол украјинске војске Владимир Талалај рекао је да је четврти талас мобилизације веома проблематичан и да се не одвија предвиђеним темпом. Протеклих дана су се појавиле информације да дезертери беже у Русију, те да војни одсеци покушавају да направе евиденције оних који су одбили да се прикључе оружаним снагама.

Из Министарства одбране је саопштено да су против 7.500 Украјинаца поднете кривичне пријаве због неодазивања војном позиву.

Раније ове недеље, саветник председника Украјине Петра Порошенка, Јуриј Бирјуков истакао је да је мобилизација највећи проблем на западу Украјине иако је тај део државе, традиционално, антируски оријентисан.

UKRAJINA oklopno vozilo vojska d
Борбени Ефективи -Нови оклопни аутомобил „Дозор-Б“ за украјинске снаге

Данас је овај нови модел провозао и Петр Порошенко, а очекује се да у наредних неколико дана прва партија буде распоређена јединицама у зони „АТО“.

Иначе, познато је да је овај модел имао проблеме са уградњом адекватног мотора (опасна бољка која мучи украјинску војну индустрију), те ради тога није могла да буде покренута серијска производња. Иначе немачка компанија Deutz, са одличним моторима мод.BF 4M 1013FC је требала да буде партнер у овом пројекту, али су од тога у међувремену одустали.

У сваком случају видећемо да ли су се Украјинци снашли за квалитетне моторе, или је ово још један маркетиншки трик….

Војни врх Доњецке републике: Ушли смо у Никишино

У страху од потпуног опкољавања, украјинске снаге покушавају да изведу контраудар из Дебаљцева и да поврате Угљегорск.

Украјински напад на Угљегорск предводи командир батаљона „Донбас“ Семјон Семенченко који је јавио Кијеву да је пробио одбрану „сепаратиста“ на неколико места и да се „тешке борбе“ воде на прилазима том граду и на његовј периферији.

Само два сата касније, познати украјински добровољац Алексеј Мочанов јавио је са „лица места“ да је „Донбас“ упао у заседу на путу Дебаљцево-Угљегорск и да од контранапада нема ништа.  

Украјинци су – да би „развукли снаге противника“ – поново почели да туку Стаханов и Первомајск чија је једина „кривица“ што је у близини Дебаљцева и града Попаснаја за који још трају борбе.

Војни врх Доњецке Републике тврди да Украјинци „нигде нису прошли“. А да су још борци Доњецке Републике – у контраудару – успели да уђу у суседни мањи град Никишино и да тако на још једној „тачки“ украјинским снагама „зађу иза леђа“.

Жестоке борбе воде се и за Чернухино. У офанзиви су борци Доњецке Републике. Према исказима сведока, „обе стране пуцају свим што имају на располагању“.  Украјинци признају да су у овој борби већ имали пет погинулих и 11 рањених. Признали су и да је део њихове 128-ме бригаде напустио положај код Чернухина. 

Одреди ДНР су – како је саопштио Едуард Басурин – напредовали и у борбама (трају већ данима) за град Авдејевку и насеља Марјинка и Пески.

„Како сада ствари стоје на фронтовима, све ће се завршити потпуним војним поразом Украјине“ – оценио је командант украјинског пука „Ајдар“ Андреј Билецкиј.

Чак је подвукао: „Све иде ка војном уништењу наше земље. И ка потписивању неких капитулантских услова. У овом или оном виду. А да се то не би догодило – морамо жешће ратовати. Морамо створити комплетан систем фортификација, обавити пуну мобилизацију и пребацити на фронт резервне јединице и технику“.

Није, међутим, Билецки једини који сматра да ће се кијевски режим, којим диригују Американци, врло брзо суочити са многом већим и озбиљнијим проблемима.

„Ако армија Доњецке Републике узме у клешта Дебаљцево – Кијев ће морати да пође на уступке и да пристане на услове Доњецка и Луганска. Та операција је у функцији присиљавања на мир. Са Дебаљцевом у „котлу“ – Украјина неће имати други избор него да прихвати услове који јој буду наметнути“ – оценио је политички аналитичар Дмитриј Џангиров.

Погото што ће се – наглашава Џангиров – са опкољавањем Дебаљцева армијама ДНР и ЛНР – отворити пут за напад на Лисичанск и Краматорск.

УКРАЈИНА ОБЕЋАВА ДРЖАВЉАНСТВО СТРАНЦИМА

Украјина је објавила да сви из света који дођу да ратују на њеној страни против Новоросије могу рачунати . наравно, ако преживе – на добијање њеног држављанства.

Украјински министар одбране, Степан Полторак, признао је да још није законом утврђено и гарантовано право, али је нагласио:

„Сваки човек, не само грађанин Русије, има право на украјинско држављанство. Онима који су дошли код нас да бране нашу земљу спреман сам да лично помогнем да добију држављанство Украјине. Ја ћу им сигурно помоћи у томе”.

Званичници Доњецке и Луганске Републике већ су више пута износили доказе да на страни Украјине ратују странци: припадници риватних војних компанија, добровољци из русофобских западних земаља и обични плаћеници.

Приликом ослобађања доњецког аеродрома, пронађено је више лешева у НАТО-униформама, а и већа количина оружја америчке производње.

UKRAJINA  mapa 30.01
30 случајева гранатирања Донбаса

Устаници Доњецке народне републике саопштавају да су за последња 24 часа украјинске снаге безбедности 30 пута гранатирале територију Донбаса; погинуле су две особе, док је петоро рањено.

Осим тога, на сајту Доњецке градске администрације каже се да се у граду периодично чују звуци тешког наоружања.

Уништена су два цивилна објекта и складиште са кућном хемијом, ван строја је 36 котларница. Украјинске снаге безбедности настављају са гађањем стамбених квартова.

(Агенција, Факти.рс, Восток.рс, Ћирилизовано, Србин.инфо, Борбени Ефективи)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.