Прочитај ми чланак

ШВЕДСКА: Уграђују чипове радницима

0

cip

Радницима у једном шведском пословном блоку понуђено је да уграде чип испод коже уместо да користе идентификационе картице.

Такозвани РФИД чипови гурају се испод коже на руци, а онда се могу користити за, на пример, отварање врата или коришћење штампача.

Чипови су понуђени за 400 особа који су се пријавили у хи-тецх пословни блок “Епицентар” у Шведској.

Према речима репортера ББЦ који је пробао овај експеримент, уградња чипа једнака је болу од ињекције, а после уградње чипа величине зрна пиринча, стављен му је фластер преко руке.

Они који су осмислили чипове надају се да ће то постати уобичајена пракса и да ће људи почети да користе за куповину сендвича у кантини, или чак за мењање лозинки и ПИН-а за компјутере.

Такође, могуће их је прогамирати тако да буду повезани с апликацијама на смартфоновима.

“Желимо потпуно да применимо ову технологију пре него што нам приступе велике компаније или Владе које ће имати потребу за чиповањем, било да је реч о пореском чипу, Гугл чипу или Фејсбук чипу”, рекао је Ханес Сјоблад из компаније која производи микрочипове.

Све канцеларије у Епицентру биће опремљене Мајкрософтовом технологијом која ће менаџмент обавештавати када је време за заливање биљака и слично.

Епицентар је саградила шведска фирма АМФ Фастигхетер,а у њој ће бити смештене и канцеларије Гугла и Мајкрософта.

(Б92)