Прочитај ми чланак

MICHAEL SNYDER: Супер богата светска елита се спрема за бежанију у далеке земље

0

povratak-casha--diljem-europe_7501_6971

Многи супер богати људи се тихо спремају за бежанију када за то дођe време. Они купују некретнине „за преживљавање“, односно купују фарме у далеким земљама као и дубокo изграђене подземне бункере. Шта више, добро познати „инсајдер“ у Светском економском форуму у Давосу, Швајцарска, је изнео „да врло моћни људи почињу да нам говоре да су уплашени“, и он је присутне шокирао када је открио „да широм света познаје менаџере хеџ фондова (тј. банкаре) који купују аеродроме и фарме у земљама као што су Нови Зеланд“.

Према томе, шта они то знају, односно очекују? Зашто толико супер богатих одједанпут спрема некретнине за „бежанију“ ? Када светска елита почиње да се толико спрема за „смак света“, то је онда заиста узнемирујући знак. А овог момента елита даје утисак да се спрема за катастрофу, и то као никад пре.

„Инсајдер“ којег сам напоменуио се зове Robert Johnson. Он је председник Института за ново економско размишљање, и оно што је недавно изнео пренатрпаном аудиторијуму у Давосу прави наслове широм света, односно „да широм света познаје менаџере хеџ фондова (тј. банкаре) који купују аеродроме и фарме у земљама као што су Нови Зеланд, јер сматрају да им је потребно скровиште за бекство“. Међутим, он ту није стао.

У одвојеном интервју, Johnston је признао „да нам јако моћни људи говоре да су уплашени“ и да елита „види повећање доказа социјалне нестабилности и насиља“. Наведени интервју се може видети на Youtube, и то под следећим насловом: WEF Davos 2015 Hub Culture Interview Robert Johnson of the Institute for New Economic Thinking И Johnson није једини који такве ствари говори.

Следећи цитат је преузет од „Mirror“: „Његови (тј. Johnson-ovi) коментари су подржани од стране Stewart Wallis, извршног директора „Нове економске фондације“, који је CNBC Africa изнео следеће: ‘Аутомобили за брза бекства, аеродроми у Новом Зеланду, и све што иде уз то, представља основицу за начин бежања. Неки од њих, када би могли, би побегли и на другу планету’.

Наравно, не сви припадници елите планирају да одлете на други део земаљске кугле. Неки од њих планирају до се спусте дубоко испод земље када г…. почну да лете свуда унаоколо. На пример, постоји подземни ракетни силос у Канзасу који је претворен у луксузне кондоминијуме „за преживљавање“ (а није једини). Следећи цитат је из Wall Street Journal: „Такозвани „кондоминијуми за преживљавање“ су комплекси који нуде или читав спрат, или полу-спрат, и сваки кошта између 1,5 – 3 милиона долара. Сама „зграда“ може да прихвати 75 људи, а међу купцима се могу наћи лекари, научници и пословни људи. Ове грађевине су првобитно биле изграђене како би прихватиле директан погодак од нуклеарне бомбе. Оне се, на приземном нивоу, могу затворити помоћу двеју блиндираних врата, од којих су свака тешка цирка 8 тона“.

Друге богате индивидуе претварају своје садашње куће у високо технолошке тврђаве.Они који нуде овакве услуге су током последњих година видели како њихови бизниси једноставно лете у небеса од потражње. „ Богате породице уздуж земље „просипају“ милионе како би своје вољене заштитили од уљеза, природних катастрофа или економске апокалипсе, и то истовремено док кућна обезбеђења све више улазе у домен научне фантастике. Фирме које забринутим власницима кућа обезбеђују футуристичке уређаје – а уједно и психички мир – су обелоданиле растуће захтеве за скупоцене бункере, тунеле, собе за хитне интервенције као и компјутерски софтвер за распознавање. Опције које тржиште нуди су нешто као из филма о Џемс Бонду. Према томе, зашто је толико богатих људи тако забринуто? Па, истина је та што они виде шта се заправо дешава.

Они виде да милиони људи падају из ранга средње класе. Они могу да виде да се друштво распада на хиљаду различитих начина. Они могу да виде да се бес и фрустрација дижу до невиђених нивоа. И они могу да виде да ће све то највероватније да прекипи оног момента када следећа економска криза буде направила свој удар.

И поред тога што је економија овог момента релативно стабилна, знакови увећања економске патње се свуда могу видети. На пример, Los Angeles Times је известио да се шаторски кампови бескућника рапидно увећавају у региону Лос Анђелеса.

Ми живимо у времену када скоро сви постају сиромашнији са изузетком елите. Врх елите, који представља 1 %, сада поседује скоро 50 % богатства читаве планете, док се сваке године светско богатство још више концентрише у њихове руке. Светска елита зна да ће на крају доћи до тачке кључања, односно до пуцања. Они који су мудри не желе да буду у „комшилуку“ када се то буде и десило.

Ми већ сада имамо нешто доказа о ономе шта ће се вероватно десити када до тог момента буде дошло. То се могло видети из Њујорка, током „снежне панике“. Уплашени купци су буквално, за свега пар сати, опељушили све залихе хлеба, млека и јаја. Чак су и новинари оставили утисак да су на ивици панике, док је на крају читав град скоро у потпуности престао са радом. И то све због неколико пахуљица снега.

Шта ће се десити када будемо имали праву кризу ? Уколико се елита буде спремала за бежанију, онда њу и није превише тешко окривљавати. Ни ја такође не би желео да будем у средишту вулкана када исти буде еруптирао. Живот ће се драматично изменити, и докази наилазећег невремена се свуда могу наћи. Ја се надам да сте се и ви почели припремати за оно што ће нас „лупити“, и то док још имате времена.

Додатак:

У свом чланку од 22. јануара 2015., насловљеном „Ово је почетак краја за евро“, Michael Snyder је, између осталог, изнео следеће: „Дуго очекивани колапс евра је стигао. Када је Марио Драги, председник Централне банке Европске уније обелоданио програм квантитавних олакшица (тј. штампања новца без покрића) у износу од 60 милијарди евра месечно, акције су скочиле у вредности али се зато евро стропоштао као камен. Пао је на једанаестогодишњи ниво од 1,13 долара, и многи аналитичари верују да ће пасти много, много ниже од тога.

Брзина с којом евро последњих месеци пада је потпуно запрепашћујућа. Пре мање од годину дана, евро је износио 1,40 долара. Али, од тог времена разарајући економски проблеми у Јужној Европи су отишли од лошег ка горем, и никакве количине штампања новца без покрића неће моћи да спрече финансијски кошмар који се полако одвија пред нашим очима.

Да, може доћи до краткотрајне еуфорије која ће трајати неколико дана, али јако је битно запамтити како је немарно штампање новца одрадило, и то краткотрајно, посао за Вајмарску Републику, после чега се све то претворило у потпуну катастрофу.

Сада, када је Централна банка Европске уније одлучила да иде истим путем, она је заправо остала без „муниције“. Све што она после овога може потенцијално урадити јесте да штампа још веће количине новца.

Док се глобална финансијска криза буде развијала током наредних неколико година, Централна банка ЕУ ће у суштини бити беспомоћна да било шта уради по том питању (напомена: многи аналитичари сумњају да ће глобална економска криза моћи да преживи наредних неколико година, односно многи сматрају да ће 2015. година вероватно бити преломна).

Током следећих неколико месеци, можемо очекивати да ће евро да настави да пада и да буде у паритету са америчким доларом, и на крају ће пасти на свеопшти доњи ниво. У међувремену, будућност Еврозоне је сада више него под знаком питања. Уколико се (Еврозона) буде распала, европска елита ће вероватно покушати да склепа неку нову конфигурацију, али ће штета већ бити нанета.

Током наредних 18 месеци, европска Централна банка ће, из ваздуха, створити више од један билион евра, који ће искористити како би отплатила дугове. Другим речима, додатних један билион евра ће бити одштампан без покрића. Када се додатне количине новца штампају (без покрића), онда се вредност ваше валуте умањује. Али, Европа је далеко од тога да буде усамљена по овом питању. Финансијски проблеми ничу уздуж читаве планете, и централне банке постају очајне. И напослетку, људи широм света ће озбиљно да изгубе поверење у централне банке и читав банкарски систем када буду схватили која је то заправо превара.

Финансијски аналитичар Marc Faber је изнео да ће велико изненађење бити то што ће поверење инвеститора у централне банке доживети колапс, где ће злато, сребро и платина поткопати улогу централних банака, односно светски финансијски поредак ће поново морати увести племените метале као подлогу за своје финансије“.

По том питању видети превод чланка Jim Willie-a, насловљен „Крај игре је у току“, а објављеном у Видовдану 07.01.2015. под рубриком „Свет“.

Извор:

http://investmentwatchblog.com/what-do-they-know-why-are-so-many-of-the-suprer-wealthy-preparing-bug-out-locations.
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/beginning-end-euro

(Видовдан)