Прочитај ми чланак

ШЕФ СРПСКЕ ДЕЛАГАЦИЈЕ: Притискали су нас да казнимо Русе

0

aleksandra-djurovic

Александра Ђуровић, шефица наше делегације у Парламентарној скупштини СЕ: Искључивањем једне делегације кажњавате грађане, што није у духу демократичности и слободе размене мишљења.

Било је притисака са различитих страна око питања да ли представницима Русије треба одузети право гласа. Ми смо били јединствени. Посланици су представници грађана и суспензијом или искључивањем једне делегације кажњавате грађане, што није у духу демократичности и слободе размене мишљења.

Ово за „Новости“ каже Александра Ђуровић, шефица српске делегације која учествује на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, а која није подржала захтев већине да се руским представницима укине право гласа.

– Нажалост, Русија је због одлуке да им се одузме право гласа одлучила да напусти Скупштину. Тешко је предвидети како ће изгледати рад у ПС СЕ ако руска делегација до краја године остане при ставу да неће сарађивати.

* У Стразбуру је било речи и о угроженим људским правима на КиМ…

– У фокусу су били положај мањина, стање људских права, расељени, док се није узимало у обзир питање статуса. Указали смо на снажну посвећеност разговорима Београда са Приштином. У протеклих скоро 16 година нису поштована права Срба, Рома, Горанаца и других неалбанаца. Од средине 1999. до 2015. није основан ниједан суд за решавање злочина почињених на КиМ.

* Како колеге из других земаља описују европске интеграције Србије?

– Свакодневно се сусрећемо са делегацијама из земаља чланица ЕУ и других држава, и упознајемо их са реформским процесима. Добијамо јединствену подршку за правац којим смо кренули.

(Вечерње новости)