Прочитај ми чланак

НЕ ПРЕСТАЈУ МАСОВНИ ОДЛАСЦИ Шиптара са Косова и Метохије (Видео)

0

Одласци Албанаца са Космета се настављају. О томе говори и слика са аутобуске станице у Приштини, одакле полазе млади људи и који су за „TopChannel“ открили разлоге свог одласка.

Масовни одласци Албанаца у правцу европских земаља нису престали. Број Шиптара који напушта Космет је толико велики да чак и у јутарњим сатима има много оних који чекају у редовима како би осигурали аутобуску карту до Београда, а онда наставили илегалним путевима ка Мађарској и даље.

TopChannelје у петак снимао догађања на аутобуској станици у Приштини, одакле се полази, и младе који чекају. Они су пред камерама рекли да само са 400 еура могу стићи до Аустрије.

Грађанин: Мој пријатељ је побјегао у Аустрију. На Фејсбуку сам с њим разговарао и рекао ми је да је у Аустрији и чека рођаке да дођу по њега. Рекао ми је да је платио 400 еура како би стигао до Аустрије, а 400 еура је ништа за овај пут.

Превоз организују и аутобуси ван станице.

Илегални продавац карата: Дај ми овје карте… Колико желиш? Садри, дај ми карте.

Грађанка: Колико кошта једна карта?

Продавац: Онолико колико кошта за шалтером, ни мање ни више.

Грађанка: Кошта 16 еура.

Продавац: У реду.

Још један грађанин: Можете ли и мени дати две карте?

Млади људи који напуштају Косово и Метохија кажу да овдје не виде перспективу, зато иду у потрази за бољим животом у иностранству.

„Желим да идем у Немачку, гдје год требао пролазити, било планине или поља… Из Београда ћемо отићи за Суботицу, а онда за Мађарску, па куд који. Постоје много разлога што одлазимо, овдје нема никакве перспективе, влада је веома слаба. Одлазим с породицом, с двоје дјеце и супругом“, каже Кадри Красничи.

„Разлог одласка је незапосленост. Везе нисмо пронашли, и бежат ћемо колико нас ноге носе како би избјегли полицију. У групи ћемо бити око 12 пријатеља“, каже Арменд Мустафа. Али Кадри и Арменд имају и политичке разлоге за њихов одлазак.

Кадри: Док је Хашим Тачи био премијер, и без пара да је могло ја не бих тада отишао. Он нам је пуно помогао.

Арменд: Разлог је незапосленост. Тачи је појео цијело Косово. Чак је и Митровицу продао.

Сваке вечери са Космета за централну Србију полази 10 до 15 аутобуса, из разних градова. Споразум о слободи кретања између Београд и Приштина омогућава Албаницима да путују само са личним картама кроз Србију. Касније они лако прелазе границу, илегално у Мађарску.

За ово питање, окупаторска шиптарска Влада на Косову и Метохији затражила је од власти у Бриселу, да скрену пажњу Србији.

Према службеним подацима окупаторског Министарства унутрашњих послова, од септембра до краја овог месеца, око 40.000 Албанаца је напустилоКосмет док је број повратника у 2014. години био 5.000.

Према конвенцијама о људским правима, државе у којима Шиптеари са Космета траже азил су обавезне да разматрајју њихове захтјеве, а те процедуре могу потрајати и до годину дана. За то вријеме они углавном живе у камповима.

pristina autobuska stanica 3872
Најава нових протеста у Приштини

Покрет Самоопредељење и Алијанса за будућност Косова најавили су за среду нове протесте у Приштини, који ће овог пута бити другачије организовани.

Како наводи приштински портал “Индексонлајн” позивајући се на добро обавештене изворе, овог пута ће се мењати стратегија протеста, јер ће демонстранти организовати миран 48-часовни скуп испред зграде окупаторске шиптарске владе на Космету.

Према истом извору, на протестима, планираним за среду у 12 часова, би и овог пута били упућени исти захтеви као и на претходно одржаним – разрешење окупаторскох шиптарског  министра за заједнице и повратак Александра Јаблановића и усвајање закону у парламенту којим би „Трепча“ постала јавно предузеће.

„Самоопредељење и њени опозициони савезници имају за циљ да протестују у среду, али ће се задржати најмање 48 сати испред зграде владе Косова на тргу Скендербега“, рекао је извор „Индексонлајна“.

Исти извор тврди да је Самоопредељење почело да прикупља шаторе, рефлекторе, озвучење за говоре и храну за демонстранте за потребе њиховог 48-часовног боравка на тргу Скендербега.

Два претходна протеста су била насилна, посебно последњи који је одржан у уторак, када је је повређено на стотине особа, већином припадника полиције.

Лидер покрета Самоопредељење Албин Курти је раније рекао да ће протести бити организовани у сарадњи са Алијансом за будућност Косова Рамуша Харадинаја и Иницијативом за Косово Фатмира Љимаја.

(info-ks.net,Top Channel, Танјуг)