• Почетна
  • СВЕТ
  • Зенитно-ракетни систем „Тор“ штитиће и мундијал у фудбалу 2018. у Русији
Прочитај ми чланак

Зенитно-ракетни систем „Тор“ штитиће и мундијал у фудбалу 2018. у Русији

0

282

РУСИЈА је помоћу зенитно-ракетних система „Тор“ успела да спречи терористичке нападе дроновима током Олимпијаде у Сочију.

Ово је агенцији РИА Новости рекао Вјачеслав Карташов – помоћник генералног директора за војно-техничку сарадњу јавне набавке електромеханичке фабрике „Купол“ у Ижевску , чији стручњаци су произвели систем.

О безбедности на Олимпијади у Сочију старао се и наш систем.

По речима учесника те операције, имали су пуно посла, били су спречени покушаји извршења терористичких напада помоћу беспилотних летелица, различитих балона – рекао је Карташов.

По речима конструктора, главна одлика „Тора“ је у томе што је прављен за уништавање управо модерног оружја велике прецизности, у које данас спадају, пре свега, антирадарске ракете, крстареће ракете и паметне бомбе.

Задатак „Тора“ је да „натера бомбу да експлодира не у објекту у који је упућена, већ у ваздуху“.

Како се испоставило, зенитна диригована ракета коју користи систем има „специјални фрагмент“ који је направљен од легуре велике тврдоће, специјалне тежине и облика.

Он пробија капсулу дириговане бомбе и детонира експлозивну материју која се налази у бомби.

По речима Карташова, системи „Тор“ ће се и у будућности користити на великим догађајима, између осталог, на светском првенству у фудбалу 2018. године.

Подсетимо, директор ФСБ РФ је раније изјавио да су специјалне службе спречиле неколико терористичких напада на олимпијске објекте у Сочију.

Један напад је требало да буде изведен помоћу ваздухоплова.

Претња је била локализована захваљујући заједничком раду ФСБ Русије и колега из САД, Аустрије, Француске, Немачке и Грузије.

Међутим, детаљи о отклањању претње су се појавили тек сада – уочи годишњице отварања ОИ.

Сочи је данас веома популаран међу туристима.

Само од почетка године, зимска одмаралишта у овом граду и око њега посетило је више од 370 хиљада људи, а приобални објекти су током новогодишњих празника угостили 50 хиљада туриста.

 

Fakti