Прочитај ми чланак

Вучић извлачи „жуте“ адуте

0

zzuti

Од бившег министра из ДС Милана Марковића, па до некадашње портпаролке демократа Јелене Триван – дугачак је низ функционера Тадићеве власти који су у међувремену „препливали“ на напредњачку обалу.

Триванова је у уторак именована за в. д. директора „Службеног гласника“ и то уместо напредњачког човека Радоша Љушића.

Та изненадна рокада, поново је потврдила да је једно од обележја Вучићеве владавине да ангажује кадрове који нису увек били на његовим политичким таласима и да им додељује и одговорне функције у земљи. Али, и да бројне перјанице прошле власти врло радо „прескачу плот“ у СНС авлију.

Ова политичка „рехабилитација“ вероватно ће бити настављена, поготово после јавног Вучићевог признања на недавној седници Главног Одбора СНС, да се огрешио о неке перјанице из невладиног сектора, које су углавном критиковале власт.

Тако је, после Милана Марковића који је обављао функцију директора Канцеларије за сарадњу са Хагом, у Влади нашла место и Ђинђићева узданица Кори Удовички.

Такође, преговоре са ЕУ води Тања Мишчевић, која је била вишегодишњи саветник Драгана Шутановца док је он управљао Министарством одбране, а градски менаџер Београда је бивши високи функционер ДС Горан Весић. Динкићева узданица Сузана Грубјешић, сада је саветник вицепремијера Расима Љајића.

У Влади су остали и Тамара Стојчевић, кадар ДС и шеф Канцеларије за медије Миливоје Михајловић који је у Немањину 11 стигао са демократама.

Напредњаци све више сарађују и са невладиним организацијама које припадају „грађанском корпусу“, па је тако Марко Благојевић из ЦеСида стигао у Владини канцеларију за обнову земље од поплава.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да ће процес „замене дресова“ тек да се појача:

– Многи некадашњи функционери ДС доживљају себе као елиту на власти и не могу да функционишу у ситуацији кад је странка у дебелој опозицији. За деловање против власти потребно је пуно енергије и храбрости. Такви кадрови не могу много ни да допринесу власти, јер да су вредели већ би допринели Тадићу. Али, могу Вучићу да послуже као симбол тријумфализма.

ПУТЕР И РОВОВИ

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, сматра да ангажовање кадрова из супротног политичког табора има своје добре и лоше стране:

– За земљу је позитивно да се сруше ровови и да се ангажују сви који вреде, без обзира на политички дрес, ако немају путера на глави. Али, за владајућу странку то не мора увек да буде корисно јер изазива револт у њиховим редовима. То сада Вучић амортизује због огромне популарности.

(Вечерње новости)