Прочитај ми чланак

Вучић брани Унију од Грка!

0

aleksandar-vucic-serbian-leader

Председник Владе Србије Александар Вучић каже да себе сматра „озбиљним и одговорним човеком“ да би попут новог грчког премијера обећавао „лако ћемо“.

Другим речима, српски премијер је индиректно поручио да нову власт у Грчкој, чију окосницу чине левичарска Сириза и њен лидер Алексис Ципрас, не сматра ни озбиљном, ни одговорном када најављује национализацију банака и болница, повећање минималца за сиромашне и пореза за богате, отварање бесплатних мензи за ђаке и сличне мере које би смањиле дубоко социјално раслојавање грчког друштва.

Вучићев омаловажавајући приступ према новим грчким властима аналитичар Ђорђе Вукадиновић смешта „на ивицу дипломатског скандала, па и више од тога“.

– Овакве оцене премијера Србије су врло увредљиве за Грке и за нову грчку власт, али и за српски народ, али на то смо већ и навикли од наших вођа. Овога пута је тај омаловажавајући приступ проширен и на Грке који су масовно гласали за Сиризу, при чему је индикативно да премијер посебно хвали немачки и аустријски приступ, а багателише блиски братски грчки народ и државу која није признала Косово и која је свих ових година и деценија била на страни Србије – критичан је Вукадиновић.

Подсећамо, уочи јучерашње посете Аустрији премијер Вучић је за тамошњи јавни сервис ОРФ дао интервју у којем је, између осталог, победу Сиризе устврдио како „већина иде линијом мањег отпора“.

Паљба по Николићу

Индикативно је, примећује уредник „Нове српске политичке мисли“ Ђорђе Вукадиновић, да се у српским медијима покреће медијска хајка против председника Србије за много мање реторичке испаде.

– Диже се фрка и кампања против Николића и његових изјава, као што је била она изјава о Тарабићима и „жутим“ људима или сада у вези са обележавањем Холокауста, иако је израелски амбасадор констатовао да је дирнут говором председника Србије. На другој страни на много горе и малигније наступе премијера Вучића изостаје реакција – каже Вукадиновић.

„Мисли: ‘Ето, стигла нам је политика лако ћемо’ – ја не верујем у такву политику, а Ципрасу желим сав успех и срећу. Ако покаже да таквом политиком може да извуче земљу из кризе, то ће бити нешто генијално и онда је у праву. Онда сви ми остали који мислимо да само великим трудом и радом резултат може да се постигне, треба да се склонимо“, рекао је Вучић.

Вукадиновић примећује да у оваквом наступу премијера има и страха и љубоморе.

– Страха, јер српска влада упорно настоји да Србију попут  закаснелог путника укрца на последњи вагон једног неолибералног воза, из којег Грчка покушава да иступи. А љубомора, вероватно због популарности коју су Сириза и њен лидер стекли међу обичним грађанима и то не само у Србији, већ широм Европе – додаје Вукадиновић.

 

Vesti onlajn