• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 30.01.’15: Велика победа проруса – опкољено 8000 УКР војника (Видео, мапа)
Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 30.01.’15: Велика победа проруса – опкољено 8000 УКР војника (Видео, мапа)

0

ukrajina mapa opkoljenje ukr trupe  (1)

Код Дебаљцева опкољено је 8000 украјинских војника. Новоруске оружане снаге су заузеле кључна места, Угљегорск и Михајловку, што омогућава да пролаз из дебаљцевског џепа буде подвргнут унакрсној ватри снага ЛНР и ДНР, и да, према томе, УОС не могу у џеп слати материјална средства и људство, и да се из њега не може изаћи.

Репортажа показује да је Александар Захарченко, председник ДНР, на фронту заједно са војницима.

Председник Луганске Народне Републике је украјинским војницима понудио да положе оружје и да се предају. На снимку је приказано и ноћно гранатирање са 25 километара удаљеног положаја Новоруских оружаних снага.

Јуче је Министарство одбране ДНР саопштило да Кијев убацује свеже топовско месо, уместо да опкољене војнике извлачи из дебаљцевског џепа. Како се чини, укропи летос нису ништа научили.

Аутор: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

У оквиру мобилизације кијевских снага позвано 45.000 људи

– Петар Порошенко је изјавио да је од почетка мобилизације уручено 73.000 позива за војску, на обуку је кренуло 45.000 војних обвезника.

Врховна Рада Украјине је 15. јануара одобрила указ председника о спровођењу у току 2015. године три фазе делимичне мобилизације. Прва фаза мобилизације је почела 20. јануара.

Начелник мобилизационог одељења Генералштаба кијевских снага Александар Правдивец је саопштио да је Кијев завршио прву фазу мобилизације: до 3. марта треба да буду готови спискови лица која избегавају ову обавезу.

UKRAJINA  mapa 30.01
Кијевске снаге о стању на фронту

– Кијевске снаге саопштавају да ситуација у Донбасу остаје напета и тврде да Народна војска пуца по њиховим позицијама дуж целе граничне линије. Ово је на брифингу изјавио званични представник специјалних снага Андреј Лисенко.

Он је такође говорио о сукобима код Бахмутске трасе. По његовим речима, кијевске снаге су за последња три дана уништиле десет тенкова Народне војске.

Посланик украјинског парламента, Семјон Семенченко, који је истовремено и командир батаљон „Донбас“, објаснио је да су „сепаратисти“ – „изигравајући мирне грађане“ – „масовно ушли у Угљегорс“ и ударили Украјинцима са леђа.

Устаници су јуче гранатирали један конвој украјинских снага, који је ишао са севера у Дебаљцево како би ојачао одбрану. Конвој се повукао уз губитке – није могао да се пробије кроз артиљеријску ватру.

Офанзива устаника иде са истока – из правца ЛНР

Бригада „Призрак“ команданта Алексеја Мозговоја води борбе за град Попаснаја и село Санжаровка, истурени одреди устаника већ су дошли и до периферије самог Дебаљцева.

„Попаснаја се налази нешто северније. Њено заузимање од стране устаника Мозговоја учиниће опкољавање Дебаљцева сигурнијим и, осим тога, довешће у шкрипац Украјинце у Артјомовску“ – прокоментарисао је ситуацију Басурин.

По његовим речима, стављање Дебаљцева под контролу устаника ће, као прво, спојити територију ДНР и ЛНР (сада их повезује само један пут, на југу Донбаса преко града Сњежноје), и као друго, заштитиће од напада и гранатирања Горловку, Шахтјорск и друге градове у ДНР.

Хунта се, схватајући значај Дебаљцева, жестоко брани. Управо овде користи одреде за спречавање повлачења, отварајући ватру на своје војнике који се повлаче. Осим тога, кијевска власт хоће да дозволи командирима да стрељају војнике ради „обезбеђивања реда у армији Украјине“. Пре свега, у случају дезертерства, које је попримило масовне размере.

Председник ДНР Александар Захарченко у интервјуу телевизији „Русија 24“ ообећао је опкољеним украјинским војницима да ће им сачувати живот ако положе оружје.

„Момци! Моје предлог вам је да положите оружје и одете. Ратујете с погрешнима. Имате шансу… да сачувате свој живот… предајте се и преживећете… Обећавам вам да ћете се вратити својим кућама“ – рекао је он у интервјуу.

Московски војни коментатор Владислав Шуригин упозорио је да је још прерано да се објављује „пад Дебаљцева“ и да се треба спремити за „тешке борбе“.  Данас су почеле борбе и за град Ђержинск. Борци ДНР су у налету.

Ако Украјинци буду избачени из Ђержинска – њихове могућности за гранатирање Горловке биће значајно умањене.

Лидер Десног сектора и посланик Врховне Раде Украјине Дмитриј Јарош већ је оптужио украјинску команду да „није извукла поуке из трагедије код Иловајска“ и најавио формирање „паралелног генералштаба“.

Према подацима штаба устаника, у „дебаљцевском џепу“ нашло се око 10 хиљада украјинских војника.

Сасвим је могуће да ће њихова судбина бити једна од тема данашњих преговора у Минску, где ће се, како се очекује, састати Контакт група састављена од представника Украјине, ДНР и ЛНР. Као одговор на опкољавање Дебаљцева, украјинске снаге су интензивирале гранатирање Доњецка из околних насељених места.

Према подацима устаника, само током претходне ноћи на град је пало око 70 граната. Погинуло је седам људи. Украјинске снаге су претходно гађале Луганск касетним бомбама, саопштио је ОЕБС.

Доњецк и Луганск спремни на прекид ватре по принципу – „где се ко затекао“

Делегације Доњецке и Луганске Републике , које су предводили Денис Пушиљин и Владислав Дејнего, напустиле су Минск јер Украјинци нису дошли на преговоре.

Од новог састанка „контактне групе“, дакле, није било ништа, а Пушиљин и Дејнего су – у име власти Доњецка и Луганска – објавили да су ДНР и ЛНР спремне за одмицање тешког наоружања од линија фронта – на растојања предвиђена ранијим споразумима у главном граду Белорусије – ако је за то спреман и Кијев.

Истовремено су подвукли: да су ДНР и ЛНР спремне и за договор о новом прекиду ватре, али и упозорили да две самопроглашаене републике, ако не буде преговора а кијевска армада настави да туче градове и насеља на њиховој територији, задржавају право да наставе „офанзиву, све до коначног ослобађања својих територија“.

У заједничкој изјави Пушиљина и Дејнега се наглашава да је нови прекид ватре могућ само уз респектовање „фактичког стања на линији додира“.

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ – ФРОНТ УКРАЈИНА-НОВОРУСИЈА

Као што смо пре неки дан прогнозирали, нападне јединице ДНР (ТГ сачињена од ударних интервентних састава „Сомали“ „Спарта“ „Варјаг“ „Оплот“ „Восток“) јачине 1500 људи и негде око 20 тенкова и борних кола, заједно са домаћим јединицама из Горловке, извели су снажан напад на Углегорск. у циљу притиска на групацију ВСУ на простору Делбацев-Светлодарск која се налази у веома тешком стању.
Жестока битка за Углегорск.

Легенда:

ВСН (Војска Новорусије)
ВСУ (Војска Украјине и уопштено све снаге под контролом Кијева)
Т.Г.-Здружена нападна тактичка група састављена из више јединица
ИДГ-Извиђачко-диверзантске јединице
БПЛ-Беспилотне извиђачке летелице

Напад је уследио јуче у поподневним часовима, а прве информације о његовом ослобађању су се појавиле већ око 22 часа. Напад је лично предводио А.Захарченко.

Међутим, негде око пола ноћи између 29-30.јануара, захваљујући бројчаној надмоћности, ВСУ је извршила жесток контранапад (Борбена група састаљена од јединица 25-те падобранске и 92-ге мот.бригаде, затим главнине територијалног батаљона „Чернигов-1“, и батаљона „Свитјаз“) и успела да поврати контролу над источним делом града. Овај напад је заустављен негде у рејону центра Углегорска и тренутно се ту воде оштре позиционе борбе.

Постоје нове, додуше непроверене информације, да је Т.Г. ДНР у поподневним часовима уз обилату подршку артиљерије коју је наводило неколико БПЛ, извела други талас напада на источни део града и да је поново успела да заузме цело насеље.

Такође, својим левим крилом снаге ВСН из Горловке напредују и ка Дзержинску,где је међу украјинским јединицама завладала паника (посебно су активне ИДГ ВСН на том сектору које делују у позадини фронта).

На овај део фронта ВСУ довлачи последња појачања из дубине територије, са проблематичном-сумњивом борбеном вредности.

(Fort Russ, Fakti, Vostok.rs, Агенције, Србин.инфо, Ћирилизовано, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.