Прочитај ми чланак

Српски тајкуни газде највећих губиташа

0

Najvece-blokade

Сто српских фирми тренутно има блокиране рачуне, због дуга од чак 117,3 милијарде динара, што је готово милијарду евра! Међу њима је и 40 предузећа која појединачно дугују више од милијарду динара. На листи највећих дужника су фирме познатих српских биснисмена – Мирослава Богићевића, Горана Перчевића, Жељка Жунића, Драгана Ђурића, Мила Ђурашковића… 

ГОДИНЕ

Када би се дани блокаде ових сто највећих дужника „нанизали“ један на други, добио би се резултат од 88 година непрекидне блокаде! Стотину фирми, због дуга од 117,3 милијарде динара, у блокади су укупно 32.472 дана.

Милијарду евра је само део њиховог дуга и то онај који је доспео за наплату, на шта треба додати и камату. Убедљиво највећи дуг имају предузећа Мирослава Богићевића, власника „Фармакома“, која су у блокади „тешкој“ 13 милијарди динара, показују подаци одељења принудне наплате Народне банке Србије, са стањем на дан 31. децембар 2014.

Ову „црну листу“ предводе управо две Богићевићеве фирме: сомборска „Фабрика акумулатора“ са дугом од 4,4 милијарде динара, и „Млекара Шабац“ са 3,6 милијарди динара. Сви рачуни обе ове фирме блокирани су, без прекида, укупно 624 дана. Више од милијарду доспелог дуга имају и „Зајача“ из Лознице и Рудник „Леце“, такође у његовом власништву. На списку дужника у блокади нема матичног предузећа „Фармаком“, с обзиром на то да је у стечају од септембра прошле године, па је тиме заштићено од принудне наплате.

Богићевићевим фирмама „за петама“ су, по износу дуга, новосадска Агенција за кризни менаџмент (3,25 милијарди), „Финам скин“ из Београда (три милијарде), потом „Агрожив“ из Житишта (2,8 милијарди динара)…

На листи је и предузеће Горана Перчевића, „Интеркомерц аграр“ са 680 милиона динара блокаде. Уз то, фирма „Лавера“, која се такође повезује са овим бизнисменом, у блокади је 1,18 милијарди динара.

Рачуни „Нибенс“ корпорације, у власништву Мила Ђурашковића, блокирани су због дуга од 2,56 милијарди, док „Мера инвест“, која се преко кипарског власника повезује са Марком Мишковићем, не може да располаже новцем са својих рачуна због доспелог дуга од 802 милиона динара. Ту су и предузећа Жељка Жунића: „Беохемија-инхем“, која је блокирана због доспелог дуга од 2,36 милијарди, „Далија“ са блокадом од 2,48 милијарди. И „Зекстра“ фирма Драгана Ђурића, у блокади је од 1,82 милијарде динара.

(Вечерње новости)