Прочитај ми чланак

СРАМОТА Смењен јер кажњава бахате и аљкаве лекаре

0

Др Слободан Ковачевић, председник Врховног суда части Лекарске коморе Србије, смењен је јуче јер је већину пресуда доносио у корист пацијената.

slobodan-01Замерио се несавесним колегама: Др Слободан Ковачевић, бивши председник Врховног суда части

У Лекарској комори влада потпуни хаос, па је и директор др Драган Делић јуче поднео оставку. Опструирање рада Коморе, похлепа због места у Скупштини лекара, чланства у управном и надзорном одбору и разна новчана следовања која прате све ове функције довели су до тога да рад ове еснафске организације личи на препирку на пијаци.

Уместо да се боре за заштиту лекарске струке и права пацијената, доктори у Комори воде бригу о остваривању личних и материјалних интереса. Др Слободан Ковачевић, који је обављао функцију председника Врховног суда части, смењен је иако му тек за четири године истиче мандат. 

Од 2008. до 2013. донето 16 пресуда

3 су ослобађајуће јер није доказано да су лекари учинили дело које им се ставља на терет
6 јавних опомена
3 обуставе поступка
4 привремене забране самосталног рада
13 случајева правоснажно решено у судском поступку
2 суђења су у току

Највише му се замера то што је исправљао и објективно сагледавао све одлуке првостепених судова части у којима су несавесни лекари бивали ослобођени. Чак трећину пресуда првостепених судова Врховни суд је мењао по жалбама пацијената.

Један од случајева који је највише утицао на Ковачевићеву смену је поновно покретање поступка против тадашњег в. д. директора Регионалне лекарске коморе, гинеколога др Миодрага Станића, који је био и један од кандидата за директора.

Наиме, против Станића је Прво основно тужилаштво подигло оптужницу због смрти пацијенткиње Јелице Панић (25) из Параћина, којој је у приватној ординацији ласерским путем уклањао ранице на грлићу материце. Да не би дошло до утицања на одлуку, цео поступак је пребачен на Суд части у Крагујевцу. Међутим, судија истражитељ експресно је донео одлуку да нема елемената за покретање поступка, иако му се пред регуларним судом још увек суди.

На жалбу мајке покојне Јелице Панић др Ковачевић је поништио одлуку судије истражитеља и покренуо нови поступак. Сада се чека одлука регуларног суда да ли ће др Станић бити оптужен или не. Ковачевић није желео да коментарише своју смену, али је сазнања „Блица” потврдио др Делић.

– Знам да му замерају да је више пресуђивао у корист пацијената, а чуо сам и за процес против др Станића – каже др Делић.

Он објашњава да је оставку поднео јер није наишао на подршку већег броја чланова Управног одбора.

– Већина није поштовала Статут Коморе, што једноставно води у анархију – каже др Делић.

(Блиц)