• Почетна
  • СВЕТ
  • Пентагон забринут због војног развоја Русије и Кине
Прочитај ми чланак

Пентагон забринут због војног развоја Русије и Кине

0

rusija-nuklearno-oruzje(1)

Пентагон је забринут због технолошког војног напретка Русије и Кине и позива чланице НАТО-а да развијају иновативно оружје и да почну да издвајају два одсто друштвеног прозвода за одбрану.

Трговац оружјем Френк Кендал упозорио је на саслушању пред Парламентарним одбором за оружане услуге да Русија и Кина повећавају улагања у дизајн оружја.

Он наводи да развој носача авиона и нове сателитске технологије Русије и Кине „погађају кључне америчке војне способности“.

Заменик министра обране САД Роберт Ворк сматра да је потребна „храбра иницијатива да би се у развоју оружја остало испред Русије, Кине и других земаља“.

– Чланице НАТО савеза морају да испуне обећање од прије двије године да ће потрошити два посто државног производа за одбрану“, наводи он.

Широка сарадња са савезницима део је новог плана САД „Одбрамбено иновативна иницијатива“, којој је циљ да осигура америчку војно технолошку предност над потенцијалним непријатељима.

И водећи амерички произвођачи оружја „Боинг и „Локед Мартин“ позивају Пентагон да одобри инвестиција у развој нових технологија.

Као одговор на те позиве, Пентагон је осмислио програм којим ће бити „постављени ресурси иза иновација“, али није познато колики ће буџет имати.

Заменик министра обране САД Роберт Ворк поручује да ће износ бити „позамашан“ и усмерен према различитом спектру војне технологије, од нуклеарне, ракетно обрамбене, оне за „сајбер ратовање“, за развој беспилотних подморских возила до високотехнолошких ласера

 

Srna