Прочитај ми чланак

Олујни ветар изазива проблеме широм Србије

0

Upozorenja na nevreme u Srbiji i BiHjpg

БEOГРAД – Снажан олуjни ветар прави велике проблеме, нарочито у централним и западним деловима Србиjе, а за сада су забележене штете у општинама Нова Варош и Свилаjнац.

У Србиjи jе на снази наранџасти метеоларм коjи упозорава на jаке ветрове коjи ће дувати брзином већом и до 100 километара на сат.

Наранџасти аларм упаљен jе и за регионе Поморавља и Шумадиjе, али се наjjачи оркански удари ветра очекуjу у Банату.

Jак олуjни ветар у Новоj Вароши однео jе део лименог крова на згради Tехничке школе и изазвао оштећења на крову општине, потврдио jе Танјугу директор Дирекциjе за грађевинско земљиште и изградњу у том граду Mирољуб Шапољић.

Oн jе прецизирао да jе оштећено око 100 квадраних метара крова школе и око 150 квадратних метара крова општине.
„Поломљен jе, такође, и одређен броj црепова на згради општине и суда, као и на породичним кућама „, навео jе он.

Шапоњић jе напоменуо да jе у приградским насељима услед jаког ветра дошло до ломељења дрвећа коjа су попадала и покидала каблове jавне расвете.

Снажан ветар, коjи од ноћас дува у Ресави, чупа и ломи дрвеће на подручjу општине Свилаjнац, али нема повређених и веће материjалне штете, изjавила jе Танјугу порпарол Скупштине општине Свилаjнац Ивана Tодоров.

Ветар jе, пре подне, ломио и чупао дрвеће у градском парку краj реке у Ресави и код Хотела „Tопољар“, али и у неким селима општине, додала jе она.

Нема повређених, а ни веће материjалне штете, а радници Jавно комуналног предузећа „Mорава“ су на терену и уклањаjу поломљено и почупано дрвеће, напоменула jе Tодоров.

Oна jе додала да ветар на овом подручjу и „даље вема jако дува“.

И у Новом Саду данас дува кошава, повремено са олуjним ударима.

Градски штаб за ванредне ситуациjе у Смедереву упозорио jе данас грађане на наилазеће ударе олуjног ветра на териториjи Подунавског округа и позвао их да обезбеде терасе и кровове, а власнике локала да се побрину за тенде и спољни мобилиjар.

Хидрометеоролошки завод Србиjе упозорио jе раниjе Градски штаб за ванредне ситуациjе у Смедереву да ће на териториjи Подунавског округа удари олуjног ветра током поподнева и у вечерњим сатима бити око 24 метра у секунди.

Штаб jе упозорен да олуjни и оркански удари ветра могу да направе штету на покретноj и непокретноj имовини.

Mогуће су штете и на дрвећу у парковима и у двориштима, па jе штаб апеловао на грађане да дрвеће склоно паду обезбеде, а ако су на jавноj површини да позову екипе JKП Зеленило на броj управника 064/847 6611.

Упозорени су и грађевинари да обезбеде обjекте, скеле и кранове, због опасности од пада и озбиљног повређивања грађана.

Извор: Танјуг