Прочитај ми чланак

Небојша Стефановић: Александар Вучић најугроженија личност у земљи

0

Nebojsa stefanovic

БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је премиијер Александар Вучић и даље најугроженија личност у земљи, зато што је донео најтеже одлуке.

То неким људима смета, додао је, па покушавају константном кампањом против њега да пошаљу поруке које се односе на његову безбедност.

„Наравно да ће државне службе наставити да раде на томе, МУП у оном обиму колико је то наш посао, али то пре свега раде војска и ВБА, а ми ћемо се ставити на располагање у оквиру нашег посла и давати информације које поседујемо“, истакао је министар.

Коментаришући иницијативу три градска одобора СНС о митингу за подршку Александру Вучићу, Стефановић је објаснио да ће о томе одлучити органи странке градског одбора и председништво, објаснивши да се окупљање односи на давање подршке државотворној политици.

 

Небојша Стефановић и Петар Буркхард: Поверење грађана у полицију порасло током 2014. године

БЕОГРАД – Поверење грађана у полицију порасло је у 2014. години, изјавили су данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петар Буркхард и изразили наду да ће ове године бити отворено Поглавље 24 у преговорима Србије и ЕУ, а које се односи на правду, слободу и безбедност.

Стефановић је, уочи представљања истраживања ТНС Медиум Галупа, у организацији МУП-а и ОЕБС-а, навео да је поверење грађана у полицију повећано за готово пет одсто у односу на 2013. годину.

„Приоритети које је МУП препознао, препознали су и грађани, то се пре свега односи на борбу против корупције и борбу против наркоманије и то су ствари на којима ћемо инсистирати у 2015. години“, рекао је Стефановић.

Он је најавио и бољу контролу рада у полицији, истакавши да МУП жели полицајце који нису корумпирани и људе од интегритета који ће са грађанима стварати систем у коме ће се сви осећати безбедно.

Стефановић је рекао да је са Буркхардом разговарао о различитим моделима сарадње у вези са европским интергацијама изразивши наду да ће ове године бити отворено Погљавље 24.

„Битно је да грађани осећају да се полција реформише, да се мења, да је ближа грађанима и да све акције које спроводимо иду у том циљу“, истакао је министар.

Буркхард је поздравио позитивне резултате рада полиције током 2014. године и реформе које МУП предузима.

„Много корака је направљено у 2014. години“, рекао је Буркхард и изразио наду да ће у 2015. бити орворено поглавље 24 у преговорима о чланству Србије у ЕУ, указавши истовремено да сада сада није време да се успори и да грађани очекују професионалне полицајце.

Према његовим речима, на локалном нивоу је за полицију препознато као важно питање борбе против наркоманије.

Истраживање је спровео ОЕБС са ТНС Медијум галупом у периоду од 17. до 29. новембра 2014, на териорији Србије (без Косова), у урбаној и руралној средини, на узорку од 1.572 испитаника.

Кад је реч о ефикасности полиције у заштити закона и хватању починилаца, грађани су углавном изразили задовољство ефикасношћу полиције у заштити јавних и протестних окупљања и јавној безбедности, док сматрају да ефикасност није довољна што се тиче борбе против корупције и наркоманије.

(Танјуг)