Прочитај ми чланак

ЛУКАШЕНКО: „Хоћете САД модел – бићете гладни“

0

aleksandar-lukasenko-belorusija

„Ја могу да понудим најмање два веома оштра модела о којима ће се причати у свим деловима света. Али наглашавам, нећете моћи да их издржите“, изјавио је Лукашенко.

„Ако вам понудим најефикаснији амерички модел, већ сутра ће улице бити пуне разних бораца, чланова ‘пете колоне’, са свих страна ће доћи да нас уче, да нам направе ‘мајдане’ (трг у Кијеву на коме су почели протести). Али најважније је да ће људи остати гладни и без посла„, казао је он и закључио да „пут шок терапије“ није прихватљив.

Лукашенко је нагласио да до краја свог мандата неће одустати од раније изабране социјално оријентисане унутрашње политике. „Не може се играти са животом, а нарочито ако се ради о држави са милионима људи„, пренео је Интерфакс.

Белоруски председник је указао да су узроци помаљања кризе у привреди земље спољашњи фактори – догађаји у Украјини и стање руске економије. Он је објаснио да „санкције и девалвација националне валуте наших суседа по економском савезу, нису могли да не утичу на отворену економију Белорусије. И плус додајте психолошки фактор“.

Председник је подсетио да су белоруске власти покушале да делују брзо и донеле пакет антикризних мера, које би требало да обезбеде стабилност на финансијском тржишту.

Лукашенко је истакао да власти нису планирале да крајем 2014. године девалвирају националну валуту, али је становништво све учинило да се то догоди.

„Рекао сам вам да када ви потрчите у мењачнице, принудићете нас да опустошимо наше девизне резерве и пустимо националну валуту да слободно плута„, казао је он.

„Па шта имате против мене. Знао сам да ме, као прави Белоруси, нећете послушати. Прошле године сте купили 60.000 аутомобила. У датом случају Русија је извезла све што је било из Москве и Санкт Петербурга„, наставио је шеф државе, и додао да се „сиромаштво у Белорусији не види на путевима“.

У децембру прошле године влада и Народна Банка Белорусије су због девалвације руске рубље и повећање тражње девиза, увели привремену провизију од 30 одсто на куповину стране валуте правним и физичким лицима, подсетио је Тас.

(magacin.org)