Прочитај ми чланак

ФОНД ЗА ХУМАНИТАРНО ПРАВО (Наташе Кандић) генералу Диковићу подмеће злочине

0

dikovic

Фонд за хуманитарно право наставио је рат са генералом Љубишом Диковићем. Из своје ладице данас су извадили стару и тешку оптужбу – да је начелник Генералштаба учествовао у ратним злочинима на Косову и Метохији 1999. године. То су у Министарству одбране одмах одбацили оцењујући да је реч о „смишљеним нападима“ и „свесном нарушавању“ угледа Војске Србије.

Из ФХП данас су саопштили да поседују документа која указују да је Диковић директно одговоран за ратне злочине 1999. године, али и за скривање тела убијених у масовној гробници у Рашки.

– Дошли смо до података који јасно указују да су у злочине почињене у селима Резала, Старо Чикатово, Доња Забела и Гладно Село умешани припадници 37. моторизоване бригаде ВЈ на чијем је челу био садашњи начелник Генералштаба Љубиша Диковић – навела је Сандра Орловић, извршна директорка Фонда за хуманитарно право, на конференцији за медије.

Како је обелоданила, досије обухвата и доказе о четири злочина припадника тадашње Војске Југославије и МУП-а у којима су убијени цивили чија су тела ексхумирана из масовне гробнице у Рудници 2014. године.

– Позвам Тужилаштво за ратне злочине да што пре покрене истрагу о ратним злочинима на Косову који се доводе у везу са масовном гробницом код Рашке, а у којој су пронађена тела 52 убијена цивила.

Наводе ФХП у Министарству одбране најоштрије су осудили сматрајући их „наставком очигледне оркестриране кампање против система одбране“. 

ТУЖИО НАТАШУ КАНДИЋ

Тужилаштво за ратне злочине 2012. године саопштило је да не постоји било какав основ за сумњу у кривичну одговорност начелника Генералштаба Љубише Диковића за ратне злочине. Реакцију овог државног органа изазвале су сличне оптужбе Фонда за хуманитарно право, који је тада објавио „Досије Диковић“ у коме се налазе материјали који наводно компромитују начелника Генералштаба. Оптужбе против првог војника Србије одбио је и тадашњи министар одбране Драган Шутановац сматрајући да су делови досијеа не само непримерени, него и „монструозни“. Због ових оптужби генерал Диковић 2012. године тужио је Фонд за хуманитарно право и тадашњу директорку Наташу Кандић, а процес је још у току. 

– Ово је директно нарушавање угледа Србије и њене војске. Јасно је да је реч о смишљеним нападима, јер се ради о истим тврдњама које су јавности предочаване и 2011. године, када је Диковић именован за начелника Генералштаба – каже се у саопштењу Министарства одбране.

Такође, из МО тврде да се ФХП поново позива на наводна војна и полицијска документа и изјаве сведока пред Међународним кривичним трибуналом у Хагу, „остајући до данас једина институција која са наведеним злочинима повезује генерала Диковића“.

– То уноси оправдану сумњу у стварне намере и циљ оваквих оптужби. Очекујемо да ће јавност знати да одвоји неаргументоване оптужбе од угледа који Војска Србије ужива као институција од највишег поверења грађана. Министар одбране Братислав Гашић пружио је безрезервну подршку генералу Диковићу, који је већ годинама успешно на њеном челу – наведено је у саопштењу МО.

Интригантно је да је данашњи иступ Фонда за хуманитарно право уследио само дан пошто је заштитник грађана Саша Јанковић јавно оптужио Војнобезбедносну агенцију да противзаконито прикупља податке, али и да одбија да му достави документацију везану за пребијање Андреја Вучића за време трајања Параде поноса у Београду.

Он се позвао на документ сумњиве веродостојности у коме је наведено да је војна агенција пратила припреме за прошлогодишњи митинг радикала, чиме је прекорачила своја овлашћења. Омбудсман је у својим јавним иступима указивао и на прислушкивање синдикалних вођа и других личности.

Одбор за контролу служби безбедности на чијој седници је Јанковић изнео своје оптужбе закључио је да ВБА није прекршила ниједан закон.

ВУЧИЋ: КАМПАЊА ПРОТИВ ВОЈСКЕ

Премијер Србије Александар Вучић оценио је данас да су оптужбе Фонда за хуманитарно право против начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића за ратне злочине на Косову наставак кампање против институције која има највећи подршку јавности у земљи.

Очигледно је да један део политичке јавности и политичара покушава да сруши све оно што је у Србији добро, а пошто они не уживају никакво поверење у народу, важно им је да се сруше све институције и сви људи који представлају некакву наду за наш народ, рекао је Вучић новинарима у Бечу.

Он је свима таквима поручио да Србију „неће моћи и неће успети да сруше“, а да о сваком појединачном наводу и оптужби за злочине мора увек отоворено, озбиљно и одговорно да се разговара.

Лично сам уверен да Диковић није никакав ратни злочинац, али то што сам ја уверен не значи ништа, на институцијама је да реаде свој посао, истакао је Вучић.

(Вечерње новости)