Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ надзиру активности опозиционих партија

0

bosko sanda seselj nenad zlatanovic ze_distr

Већина опозиционих странака у Србији, како кажу за Данас, имала је сумње и индиције да су њихове активности некада пратиле службе безбедности и да су прислушкиване, али тврде да за тако нешто никада нису имале доказе.

Владајуће партије, с друге стране, нису желеле да кажу да ли су икада имале сазнања да су биле под надзором служби у периоду када су биле у опозицији. Социјалисти нису одговарали на то питање Данаса, док је потпредседник СНС и министар одбране Братислав Гашић кратко истакао – „не могу о томе“.

Заштитник грађана Саша Јанковић истакао је за скупштинском говорницом да има документе који говоре да је ВБА самостално прислушкивала синдикалне лидере, представнике политичких партија, судије. Он је на скупштинском Одбору за контролу служби безбедности прочитао документ у коме се наводи да је ВБА пратила активности радикала 15. новембра 2014. године, када је организован митинг у Београда поводом повратка лидера те странке Војислава Шешеља у Србију, иако није било индиција да присталице СРС планирају напад на Министарство одбране или Војску Србије. То је потврдио и министар одбране Братислав Гашић, који је рекао да је особа која је тај документ потписала пензионисана због финансијских злоупотреба.

САМО ЈЕДАН ДОКУМЕНТ

Јанковић наводи за Данас да је садржај документа о праћењу активности СРС, у којем се помињу и Двери, прочитао пред скупштинском говорницом како би имао имунитет не желећи да наведе о којим партијама још има сазнања да су биле прислушкиване.

Синдикални лидери

Председници Савеза самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“ Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак кажу  да је неприхватљиво прислушкивање  лидера синдиката.
„Да ли је могуће да неко гледа синдикалног лидера као државног непријатеља?“, пита се Орбовић.
Чанак тврди да би то могло бити оправдано једино што се тиче синдиката у војној индустрији уколико имају сазнања да припремају опструкцију производње или саботаже.

„То је био један документ, који сам прочитао јавно и добио потврду министра да је документ веродостојан. Колико још докумената треба да објавим?

Зар није био довољан тај један?Да није било опирања контроли, бавио бих се тиме без јавности“, истиче Јанковић, који додаје да војска не сме да се меша у политички живот.

На питање Данаса да ли су му се неке од политичких партија обратиле како би сазнале да ли су оне праћене и када, Јанковић наводи да не може да открије ко му се све обратио „све док тај сам не каже“.

Председник СРС Војислав Шешељ изјавио је јуче на конференцији за новинаре да домаће војне службе безбедности никада нису радиле у складу са законом и да је неопходно што пре преиспитати њихов рад.

Према његовим речима, ВБА је пратила припреме митинга које је СРС организовала након повратка лидера радикала из Хага.

„Знамо да смо од оснивања били под њиховом присмотром. Сада смо предмет њиховог интересовања, јер нико други осим мене не може да угрози актуелни режим Александра Вучића.

Зато ми блокирају приступ медијима у Београду и опструишу наступе на локалним медијима“, указао је Шешељ додајући да су се војне службе одраније бавиле опозиционим, али и партијама на власти.

И ДРУГИ ЗАБРИНУТИ

Потпредседник ДС Борислав Стефановић каже за Данас да не постоје докази да су службе безбедности некад надзирале и ту странку, али да је било индиција. Он додаје да је највећи проблем што то службе раде без одлуке суда и да је расправа на скупштинском одбору о тврдњама Саше Јанковића представљала озбиљно нарушавање цивилне контроле служби.

И функционер СДС Марко Ђуришић наводи за наш лист да није изненађен сазнањима да војне службе прате активности странака и да је зато потребно појачати демократску цивилну контролу служби безбедности. Он напомиње и да је имао сазнања да је лично био под надзором служби пре 2000, али да после тога није имао информација о томе као и о праћењу рада странке.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић истиче за Данас да никада није било доказа да је њена странка била предмет анализе служби, али да постоје сумње да ВБА прислушкује политичаре и партије, нарочито антирежимске. „Верујем Саши Јанковић, јер је он поткован човек што се тиче таквих информација. То ми се никако не свиђа, јер то не говори о демократском друштву него о диктатури“, оцењује председница ДСС.

Члан Старешинства Двери Владан Глишић најављује за наш лист да ће од заштитника грађана званично тражити информације о томе када је њихов покрет био под мерама служби, додајући да су и сами имали сигнале да је опозиција под појачаним притиском служби када спрема протесте и ако су они ненасилни. „То је све очекивано имајући у виду да је на делу прави диктаторски систем потпуне контроле“, наглашава Глишић.

ПОЛИТИЧКИ ИНТЕРЕСИ

Извршни директор Београдског центра за безбедносну политику Предраг Петровић каже за Данас да ВБА не би смела самостално да прате актере који су изван Министарства одбране и Војске Србије. Према његовим речима, уколико дође до сазнања да нека партија припрема нешто против Министарства одбране или Војске или да се спрема неко кривично дело, ВБА о томе треба да обавести БИА или полицију. Након тога, на тим случајевима могу да раде заједно са њима или БИА, односно полиција преузимају самостално да се баве тиме.

„Организацијом јавних догађаја, у овом случају митингом радикала, бави се полиција, не ни БИА, а камоли ВБА, нарочито јер није било индиција да се припремају нереди. Ово може представљати проблем уколико није реч о изолованом случају већ ако ради на систематски начин. Ако је тако, реформе служби безбедности су пале у воду“, оцењује Петровић.

Он оцењује да је на делу очигледно политички мотивисан потез, да су постојали политички интереси да се прате активности Војислава Шешеља и СРС, то је, како каже, „једино могуће објашњење“. Према његовим речима, реч је о ризику од политичких злоупотреба служби безбедности, које су и раније биле оруђе властодржаца, али да реформа која је у току нема смисла ако је и даље таква ситуација.

Шта каже ВБА?

На питања Данаса да ли је и зашто праћен протест радикала, да ли је то рађено у сарадњи са БИА или полицијом и да ли су праћене и друге странке, из ВБА смо јуче добили кратак одговор писаним путем. „У вези са Вашим питањима, обавештавамо Вас да су закључци Одбора за контролу служби безбедности недвосмислени: ВБА ради по закону и испуњава своју улогу и место у безбедносном систему Републике Србије. У складу са својим овлашћењима, ВБА врши процену праћења и контраобавештајну процену за све скупове, па тако и за наведени“, наводи се у одговору.

(Данас.рс, Бојан Цвејић)