Прочитај ми чланак

ВОЈСКА СРБИЈЕ ОБНАВЉА женски православни манастир Прохор Пчињски

0

generali-u-manastiru prohor cinjski -foto-garnizon_f

Командант Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић уручио је игуманији манастира Прохор Пчињски Стефаниди новчани прилог који су припадници Копнене војске прикупили у добровољној хуманитарној акцији за обнову тог знаменитог манастира.

Поред припадника Четврте бригаде Копнене војске, који су у неколико пута помагали манастир на југу Србије, у акцији прикупљања новчаних средстава учествовале су и све друге јединице Копнене војске. Уручењу прилога присуствовао је и командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Лубура.

Новчана средства намењена су пре свега за обнову Краљевих конака, изгорелих у пожару који је захватио манастир у јануару 2014. године.

Кров конака у реконструкцији од 500 квадрата у делу комплекса зграда око манастира Свети Прохор Пчињски изгорео је на Савиндан 27.јануара 2014. године.

 Згариште су послепожара очистили монаси,верници добровољци и припадници жандармерије. Изнето је преко 100 кубика шута.

После Кумановске битке, велики манастирски конак у северозападном делу порте, на месту Нешиних зграда, изградио је давне 1913.године краљ Петар Први ослободилац.

У сарадњи са републичким Заводом за заштиту споменика културе из Ниша у току је обнова манастирског конака. За санацију и реконструкцију конака држава и донатор треба да обезбеде више од 80 милиона динара.

Манастир Свети Прохор Пчињски налази се на шумовитим обронцима планине Козјак,на левој обали реке Пчиње,у непосредној близини границе Србије са Македонијом. Српску светињу изградио је у 11. веку византијски царцар Роман Диоген у знак захвалности Светом Прохору Пћињском који му је прорекао да ће постати цар.

donacija za narodnu kuhinju 11

ВДС: Вредна донација Црквеној народној кухињи

На врата Црквене народне кухиње Верског добротворног старатељства (ул. Француска број 31) 28.01.је доспео вредан дар

Племенити дародавац, г. Предраг Бановић из Обреновца, лично је уручио позамашан пакет хране (100 кг јабука, исто толико кромпира и чак 200 кг црног лука.), скромно се правдајући да би до нас стигао и раније, али су га, нажалост, у томе спречиле поплаве које ни њега нису заобишле. Требало је санирати штету, па је донација причекала.

У разговору смо сазнали да је за Црквену народну кухињу чуо слушајући радио „Слово љубве“ са којим Верско добротворно старатељство има дугу и одану сарадњу од самих почетака. Распитавши се код колега са радија о нама, сазнао је адресу Верског добротворног старатељства и дошао нам у посету пуних руку.

Од срца се захваљујемо господину Бановићу са жељом да му се његово доброчинство вишеструко врати кроз сваки Божји благослов.

(vs.rs, blic.rs, spc.rs)