Прочитај ми чланак

Шешељ: Одустати од чланства у ЕУ, идемо у савез са Русијом

0

seselj-fonet-srs_f

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је да домаће војне службе безбедности никада нису радиле у складу са законом и да је неопходно што пре преиспитати њихов рад.

– Војне безбедносне службе, укључујући и Војнобезбедносну агенцију (ВБА), нису претрпеле озбиљније реформе још од времена комунизма. Како су радиле у том периоду тако раде и данас. Никада се нису придржавале закона у свом раду а увек су биле заштићене – казао је Шешељ на конференцији за новинаре у седишту СРС-а у Земуну.

Према његовим речима, ВБА је пратила припреме митинга које је СРС оганизовала након повратка лидера радикала из Хага.

Одустати од ЕУ

Шешељ је још рекао да Грчка, Србија, Бугарска и Румунија треба да се одрекну чланства у ЕУ и да се преоријентишу на интеграцију са Русијом.

– Надамо се да ће доћи до буђења националне свести и у братској Бугарској. Како би се додворила Американцима и водећим силама ЕУ, садашња бугарска влада одустала је од великих пројеката са Русијом и на тај начин се одрекла 12 милијарди евра – навео је Шешељ.

– Знамо да смо од оснивања били под њиховом присмотром. Сада смо предмет њиховог интересовања јер нико други осим мене не можи да угрози актуелни режим Александра Вучића. Зато ми блокирају приступ медијима у Београду и опструишу наступе на локалним медијима – казао је Шешељ.

Према његовој оцени, ВБА и друге војне службе увек су биле „опасније“ од цивилних безбедносних служби.

– Иако им то није дозвољено законом, војне службе су се од раније бавиле опозиционим али и партијама на власти. Док ми је Безбедносно информативна агенција доставила наводно комплетан досије који су имали о мени, од ВБА сам добио договор да никада нисам био предмет њиховог рада, сто је наравно лаж – рекао је лидер радикала.

Како је навео, СРС ће у наредном периоду инсистирати на томе да се преиспита рад војних службих безбедности а нарочито њихова улога током ратова на простору бивше Југославије када је главни војни обавештајац био генерал Александар Васиљевић.

Шешељ је поздравио победу партије Сириза на неданим парламентарним изборима у Грчкој, оценивши да долазак на власт те странке представља „нову наду да се ствари могу променити и да се ближи крај ЕУ“.

– Убеђени смо да је Сириза партија српских пријатеља. Очекујемо од нове грчке владе да донесе одлуку о мораторијуму на отплату дугова и да у будућности тај пример следе и Шпанија и Италија, па да ЕУ почне да се урушава – казао је председник СРС-а.

(Beta, Srna)