Прочитај ми чланак

Јанковић сумња: ВБА пратила митинг радикала?

0

sasa-jankovi

Посланик СНС тражи разрешење омбудсмана Јанковића, јер нарушава углед ВБА и ствара параноју међу грађанима

Заштитник грађана прочитао је јуче документ у коме се наводи да је ВБА пратила активности Српске радикалне странке (СРС), 15. новембра 2014. године, када је организован митинг у Београда поводом повратка лидера те странке Војислава Шешеља у Србију.

Јанковић је овај документ прочитао реагујући на изјаву посланика Српске напредне странке (СНС) Владимира Ђукановића који је казао да ће почети прикупљање потписа у посланичкој групи напредњака за разрешење Саше Јанковића са функције заштитника грађана. Ђукановић сматра да Јанковић не обавља добро свој посао и нарушава кредибилитет те институције

Саша Јанковић је на седници скупштинског Одбора за контролу служби безбедности рекао да није било индиција да присталице СРС-а планирају напад на Министарство одбране или Војску Србије.

„Ја немам поуздана сазнања да је тај документ тачан и веродостојан, али имам озбиљну сумњу коју треба да проверим. Противзаконито је прикупљање података који нису у складу са Законом о ВБА. ВБА је надлежна за контраобавештајну безбедносну заштиту Министарства одбране и ВС и да у овом папиру стоји и једна индиција да припадници СРС планирају напад на министарство и ВС, тада би могли разговарати, али таква сазнања нису наведена у документу”, рекао је Јанковић.

Он је додао да таквих докумената о неправилностима у раду има још и да их треба испитати.

Пре него што је Јанковић то изјавио, посланик СНС-а је најавио да ће покренути иницијативу за разрешење заштитника грађана, јер изјавама о прислушкивању синдикалаца, политичара и носиоца правосудних функција урушава углед ВБА и ствара параноју међу грађанима.

На читање документа Јанковића, реаговао је министар одбране Братислав Гашић наводећи да они раде све у складу са законом и да Јанковић може доћи у ВБА и да ће му се на проверу дати сва документа.

Председавајући је након тога одредио паузу, а седница Одбора за контролу служби безбедности није била завршена у тренутку штампања овог издања нашег листа.

Наводне неправилности у раду Војнобезбедносне агенције (ВБА), које је у јавности претходних недељу дана износио заштитник грађана Саша Јанковић биле су главна тема јучерашњег Одбора за контролу служби безбедности Скупштине Србије.

Седница је заказана након што ВБА није доставила тражена документа Јанковићу у вези са контролом поступања ове агенције после Параде поноса. Због тога је Јанковић отказао контролу ВБА која је, испоставило се јуче, била заказана за 25. новембар прошле године.

У тој контроли, како је рекао сам Јанковић недавно за НИН, требало је да провери да ли је било „бављења синдикалним вођама, војних и цивилних синдиката; бављење неким политичким странкама; оперативна обрада носилаца правосудних функција; приступање садржини комуникација без налога суда…”

У расправи која је претходила открићу да је ВБА можда пратила радикале, разрешено је неколико битних дилема које су се појављивале претходних недеља, а тичу се наводног незаконитог мешања ВБА у истрагу која је уследила после пребијања Андреја Вучића, брата премијера Србије Александра Вучића, Предрага Малог, брата градоначелника Београда Синише Малог, као и двојице припадника Војне полиције који су били с њима у друштву.

Први пут је јавност имала прилике да чује шта о целом случају имају да кажу и министар одбране Братислав Гашић и директор ВБА бригадни генерал Петар Цветковић.

Јанковић је практично повукао раније оптужбе, јер је казао да „не тврди да је ВБА прекршила закон приликом инцидента на Паради поноса, већ да је добио сазнања да јесте, те да је његова уставна и законска дужност да то провери”.

Ова Јанковићева изјава се не поклапа са кривичном пријавом коју је управо он поднео тужилаштву против двојице припадника Војне полиције који су били са Вучићем и Малим. У тој кривичној пријави Јанковић је навео да су „припадници ВБА након догађаја запленили снимке надзорних камера са околних зграда и локала, узимали изјаве од цивилних лица” иако им закон о Војнобезбедносној агенцији (ВОА) и ВБА то не дозвољава.

У каснијем делу пријаве се наводи да су то „незаконите радње”, те да услед тога Јанковић не зна да ли је дошло и до неког кривичног дела, на пример, злоупотреба службеног положаја, помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела од стране Н. Н. старешина и припадника ВБА, који су, цитирамо кривичну пријаву, „наредили, односно спровели незаконите радње”.

Дакле, за разлику од кривичне пријаве поднете 13. јануара ове године, Јанковић је јуче рекао да „не тврди да је ВБА прекршила закон, већ да има сумње које мора да провери”.

Јанковић је јуче поновио да се позвао на члан 6 став 2 Закона о ВОА и ВБА који тачно прописује у којим случајевима ВБА може да се укључује у истрагу, те да по његовом тумачењу, она није имала право на то. Објаснио је да је случај оквалификован као „напад на војно лице у вршењу дужности”.

Јанковић је нагласио да и сам познаје врло добро тај закон, јер је у његовом писању и учествовао.
Међутим, директор ВБА Цветковић је објаснио зашто мисли да Јанковић није у праву. Он је казао да се ВБА није укључила у истрагу, већ да је прикупљала обавештења потребна за овај случај. У том тренутку, кад је ВБА прикупљала обавештења није било класификације кривичног дела, те им је исти закон, на који се Јанковић позива, дозвољавао ту могућност.

– Када је тужилаштво класификовало кривично дело, ми смо се повукли из истраге и све што смо имали предали смо тужилаштву – рекао је Цветковић.

Он је објаснио основ по којем су припадници ВБА прикупљали обавештења, рекавши да ВБА штити припаднике војске „ма који задатак они обављали”.

Друга битна ствар која је јуче изнесена овим поводом јесте различито тумачење законских прописа о томе да ли је требало или не доставити докумената ВБА заштитнику грађана.

Министар Гашић је претходно објаснио да они немају шта да крију и да Јанковићу нису доставили документацију, јер нису имали сагласност тужилаштва. Нагласио је и да се Министарство одбране три пута обраћало тужилаштву са питањем да ли смеју да доставе Јанковићу документа. Нису добили одговор, те му због тога нису доставили документа.

Јанковић иначе тврди да без обзира на сагласност тужилаштва, Министарство одбране има обавезу да му достави документа, јер он не истражује сам случај, него проверава да ли је било незаконитости и неправилности у поступању органа који учествује у истрази.

Разјашњење је дао директор ВБА Цветковић.

– На ваги сам имао два закона. Један је Закон о кривичном поступку, по којем нисам могао да доставим документа без сагласности тужилаштва. Други је Закон о заштитнику грађана, по којем сам морао да му уступим. У случају ЗКП, претила је кривична одговорност ако доставим податке, а у случају Закона о заштитнику грађана покретање поступка. Изабрао сам мање зло – рекао је Цветковић.

Гашић и Цветковић су још једном позвали Јанковића у контролу ВБА, док је сам Јанковић пре тога изразио уверење да је „једини начин да се из свега овога изађе да систем безбедности и контроле буде јачи и да се контрола власти ради саме себе, али и ради грађана”.

Гашић: снимци узети по закону

Оптужбе Саше Јанковића да је ВБА незаконито узела снимке са видео-камера Комерцијалне и Алфа банке, демантовао је министар Гашић. Он је показао два документа који су дописи овим банкама од којих су тражени снимци, те су после тога они и достављени.

Гашић је показао и фотографије за које је казао да је добио од грађана, а које иду у прилог тврдње да нису припадници ВБА легитимисали грађане. На фотографијама се види да Жандармерија легитимише грађане.

Није био кордон Жандармерије

Гашић је јуче објаснио и да се на снимцима види да није постојао кордон Жандармерије на месту на којем се десио инцидент, већ две групе жандарма које стоје са различитих страна улице.

– На снимцима се види да грађани несметано пролазе и да нема кордона полиције – објаснио је Гашић.

Оставка

Јанковић је у једном тренутку затражио да му се омогући контрола ВБА, јер ако се испостави да су тачни наводи из папира који је показао, онда ће министар одбране и директор ВБА морати да поднесу оставку.

Јанковић није открио шта пише у том папиру, а посланици који су седели недалеко одатле рекли су извештачима међу којима је био и новинар „Политике” да је Јанковићу непосредно пре тога пришао један посланик странке која подржава актуелну владајућу коалицију и доставио му исти документ, уз речи да ће „због овог неко морати да да оставку”.

Репортер „Политике” није видео тај моменат, те не може да потврди да ли је посланик странке која подржава владајућу коалицију заиста и доставио тај документ Јанковићу.

Министар Гашић је иначе током расправе рекао да сноси одговорност за оно што се ради у Министарству одбране и да ће поднети оставку уколико се утврде неправилности и незаконитости.

 

Politika