Прочитај ми чланак

ГРЧКА: Ципрас ће тражити од Немачке 200 милијарди евра одштете за Други светски рат

0

Један од првих потеза новог грчког премијера Алексиса Ципраса био је посета меморијалном центру у Каисариани где су 1944. године нацисти убили 200 грчких Грка у знак одмазде за убиство немачког војника.

ciprasЦипрас

Реч је о посети која је прожета симболизмом, пише Вашингтон Пост. У последњих пет година Немачка је одиграла кључну улогу у наметању и спровођењу стриктних мера штедње с којима је условљена помоћ међународних зајмодаваца.

Сириза је у сусрет изборима повела готово једногодишњу кампању у којој је истицала да однос Немачке према Грчкој има историјску димензију и да би Немци требали показати више стрпљења и „милости“. Реторика против Немачке је кулминирала како су се приближавали избори па је Ципрас прошлог месеца рекао да ће тражити опрост дугова, али и „новац који нам је Немачка дужна из Другог светског рата, укључујући одштету“ за ратне злочине.

Према истраживању које је у 2013. години затражила влада пораженог премијера Антониса Самараса, Немачка је Грчкој дужна око 200 милијарди евра за штету насталу током нацистичке окупације. Самарас није искористио резултате студије као политичку полугу у преговорима, али нова влада би могла показати више спремности да „историјски дуг“ искористи у разговорима око отписивања и смањења потраживања.

Став Сиризе има и поборнике у Немачкој, барем када је реч о тамошњим левичарима. „С моралног гледишта, Немачка би требала да плати ове старе компензације и ‘ратне зајмове’ на које је присилила Грчку током окупације,“ рекла је Габриела Зимер, председница социјалистичке странке Дие Линке која је у савезништву са Сиризом у Европском парламенту.

(Правда)