Прочитај ми чланак

ЗБОГ ДОМИНАЦИЈЕ РУСА Обама скратио посету Индији

0

obama indija parada

Пре два дана амерички председник Барак Обама посетио је Индију али је своју службену посету тој земљи напрасно скратио и одлетео у Саудијску Арабију због наводне „ескалације напетости унутар вехабијске заједнице“, или нечег сличног. Западни медији су се расписали о овој посети на којој САД и Индија буквално ништа нису договорили. Наиме, „договорили су се да ће се договорити о будућој нуклеарној сарадњи“, јер је императив Неw Делхија смањење употребе угљеника у производњи електричне енергије и прелазак на нуклеарну технологију.

Међутим, сви су превидели – намерно или случајно- да је само дан пре Обаме у Индији боравио руски министар одбране Сергеј Шојгу и да Обама није имао о чему да разговара са индијским премијером Нарендром Модием, који му је рекао: „Ако треба да бирам између Америке и Русије, ја ћу увек изабрати Индију.“ Питање је да ли је амерички председник уопште разумео шта му је Индијац поручио.

С друге стране се руски министар одбране са Индијом договорио о сарадњу управо у оном сектору на који је циљао Обама: војно-одбрамбеном.
Недавна посета руског министра одбране Сергеја Шојгуа Неw Делхију је дала нови замах везама у одбрани између Индије и Русије и поставила основу за брже склапање уговора у војно-технолошкој сарадњи, пише РИР.

Одбране Индије и Русије добиле су нову енергију током недавне посете руског министра одбране Неw Делхију. Шојгу је учествовао у раду 14. међувладине Комисије о војно-технолошкој сарадњи, где се састао са индијским премијером Нарендром Модием и министром одбране Индије Манохаром Парикаром. Учесници сусрета су нагласили да је неопходно што пре постићи савез одбрамбених односа.

Министри одбране Индије и Русије договорили су се да ће убрзати решење питања одбране и завршетак уговора за испоруку пете генерације борбених авиона (Fifth Generation Fighter Aircraft ). Такође су разговарали о заједничкој производњи војних хеликоптера. Индија је посебно заинтересована за борбене авионе, за које би према извештајима издвојила 5,5 милијарди долара у почетку, али коначни трошкови могу бити чак око 25 милијарди долара. Постоји неколико недефинисаних детаља везаних за пројектовање и испоруку, али се обе стране надају да ће овај сусрет убрзати потписивање уговора.

Русија је Индији највећи добављач одбрамбених производа, а у 2013. години је свом стратешком партнеру извезла оружја и војну опрему у вредности од 4,78 милијарди долара. Откако је Индија постала независна, Русија је њен стални добављач оружја и војне технике.

sojgu indija sastanakШојгу и Парикар су разговарали и о тероризму, а сложили су се да је императив да две земље сарађују у борби против те претње.

Обе земље су већ формирале заједничке декларације о борби против тероризма, а потом основале заједничке радне групе у овом кључном подручју.

Шојгу је позвао свог индијског колегу на „ИВ Међународну конференцију о безбедности“, која ће се одржати у Москви ове године.

Шојгу и Парикар деле мишљење да треба избегавати „двоструке стандарде“ у борби против тероризма. Било да је реч о сигурности њихових територија, односно питања екстремизма у Чеченији или Кашмиру, или сигурности мултиетничких и плуралистичких друштва и култура. Русија и Индија имају много добитака од ове заједничке сарадње.

Договорене су и заједничке војне вежбе, што је још један знак јачања добрих односа између Индије и Русије у одбрани. Шојгу је позвао Индију да учествује у Светским војним играма, „Tank Biathlon Championship“ и „Air Darts“ , које ће се одржати у Русији ове године. Ове вежбе ће помоћи индијскима снагама да ојачају борбену готовост, али и да се размене искуства војних стручњака обеју страна.

Премијер Моди је током састанка са Шојгуом подсетио на његов састанак с руским председником Владимиром Путином у децембру 2014. године, те Русију назвао „стубом индијске одбране и главним партнером Индије у одбрамбеном сектору“.

Током Путинове посете су индијски премијер и руски председник потписали низ споразума између две земље, а такође се расправљало о уговорима за авионе пете генерације и испоруци војних хеликоптера. Заједничка производња одбрамбених компоненти ће бити значајна за успех Модиеве кампање „Маке ин Индиа“ (“Направи у Индији”). Надзвучни појектил BrahMos је светли пример тога.

Моди је потврдио да ће посетити Русију ове године и учествовати на седмом самиту групе БРИКС, а такође ће учествовати у раду годишњег билатералног индијско-руског састанка. Иако самит БРИКС јача односе две земље са нагласком на еволуцију мултиполарног светског поретка, на билатералном самиту ће се потписати нови уговори између Русије и Индије. Очекује се да се тада потпишу и споразуми о борбеним авионима (ФГФА), као и онај о пројектовању и испоруци војних хеликоптера, морнаричких пројеката и развоју програма за изградњу више нуклеарних реактора у Индији.

У такмичарском свету је кључ успеха брзо решавање разлика у споразумима на обострану корист. Остале земље, попут САД-а и Француске, надмећу се да дају понуде које ће одговарати индијској одбрани.

Сасвим је сигурно да је посета америчког председника Барака Обаме била усмерена на потписивање споразума у одбрани између Индије и САД-а, а из Пентагона сиже вест „како је Америка спремна да помогне Индији да изгради ваздушне снаге“.

Међутим, једино што је Обама овај пут успео да учини је давање заједничке изјаве двојице лидера, што је пука дипломатска формалност, често без конкретног учинка. У изјави се спомињу „одбрана и безбедност, борба против тероризма, енергија и климатске промене“, а Обама је посебно похвалио иницијативу премијера Модиа да либерализује режим страних улагања у сектор одбране. Ллидери су се договорили о сарадњи у изградњи индијске војне индустрије укључујући и иницијативу попут „Маке ин Индиа“, стоји у декларацији коју нису следили потписани конкретни уговори.

indija paradaЧак у случају да се то и догодило, а није, Русија није пуно пропустила, јер има стогодишњи однос и стратешко поверење с Индијом. Индија и Русија се морају усагласити око ситних разлика, те додатно продубити постојећу сарадњу у сектору одбране и закључити уговоре.

Посета министра Сергеја Шојгуа је позитиван знак за брже постизање свеобухватних односа између Индије и Русије у сектору одбране, а по многима разлог зашто је Барак Обама измислио „вехабијску побуну у Саудијској Арабији“ и напрасно напустио Индију.

БРИЦС Пост преноси како је амерички председник Барак Обама био изразито незадовољан што је у понедјељак морао да присуствује руској доминацији у индијском војном арсеналу, који је морао да одгледа на војној паради поводом индијског националног празника Дана републике.

„Председник Барак Обама је као главни гост на војној паради поводом Дана републике у индијском главном граду у понедељак присуствовао руској доминацији у арсеналу индијске војске. Арсенал Индје је био сачињен од оружја произведеног под лиценцом Русије, од чега су Индијци направили посебан догађај. Индија је као главног госта представила америчког председника Обаму и показала му сву силу копненог, поморског и ваздухопловног наоружања. Међутим, ова забава као да није пријала Обами, јер је сво оружје на имало ознаку „Произведено у Русији“, пише БРИKС Пост.

Индијска национална телевизија Доордарсхан је овако коментарисала догађај:

„Руски Т-90 су прогрмели током параде за Дан републике. После њих су прошле формације „Посејдон“ које су чинили један авион Боинг П-8И праћен са два МиГ-29 и формација „Globe“ коју је чинио један Ц-17 Globemaster праћен с два руска Су-30. Следећих пет Јагуара су летели у формацији с пет авиона МиГ-29. Потом су прошла три руска борбена авиона Сухој, а друго прелетање је завршено са другим Су-30, који су учинили маневар „Вертицал Цхарлие“.

Индијска војска је показала и руске тенкове са најновијим ласерским вођеним пројектилима за тенк Т-90 „Bheeshma“ тенк, те пешадијско борбено возило БМП ИИ (Sarath) и Т-72 тенкове, који су такође били део параде у понедељак.

indija parada 2Обами је показан и крстарећи ракетни састав BrahMos Supersonic, индијско-руске заједничке производње, а летели су у формацији са два најновија руска МиГ-29 индијског ратног ваздухопловства, авионима Ц-130 Херkулес за тактички транспорт, Ц-17 за тешки превоз и Навал П-8И поморског патролног ваздухопловства.

Показани су и пројектили средњег домета, радари развијени од стране Индијске агенције за одбрану, као и модел ИНС Колката, најновији ратни брод у индијском морнаричком арсеналу.

Готово деведесет посто индијског војног арсенала има руску опрему, иако у последњих неколико година САД покушава да надокнади изгубљено и истисне Русију с првог места у сарадњи у индијском сектору одбране.

Индија је највећи светски увозник оружја, а започела је амбициозан план обнове одбране процењен на 100 милијарди долара.

New Delhi је недавно повећао страна улагања у одбрану до 49 посто, али Индија и даље има поверење у свог старог одбрамбеног партнера. Индија и Русија су се прошле недеље договорили да покрену убрзани рад на војном авиону пете генерације. Индијски премијер Нарендра Моди је за време посете председника Путина у децембру рекао да ће Русија и даље Индији бити „најважнији одбрамбени партнер“.

Шта је, дакле, Обами толико сметало да је ван уобичајеног протокола скратио посету Индији? Сергеј Шојгу, за њега тешко гледљива готово руска војна парада или нешто треће? Није ни важно. На крају је Обама успео изустити две речи на одласку и затражио од те нације „да се заложи за заштиту различитости“, а стигао је коментарисати и устав Индије, према коме су заштићене све етничке и верске мањине, укључујући муслимане, сикхе, хришћане и будисте, а свог домаћина је подсетио да се у његовој властитој земљи говори више од 20 језика.

Тренутно се владајућа странка Bharatiua Јаnаtа и њени савезници суочавају са оптужбама да покушавају да наметну хиндуистичко-националистички режим, а ове прозивке на одласку индијском премијеру Нарендри Модиу сигурно нису добро дошле. Но, како су оптужбе стигле од стране америчког председника, Моди се не мора превише чудити, а сигурно ће их бити још, само ако се Индија „усуди“ наставити вишедеценијску сарадњу са Москвом.

(Vox Blog)