Прочитај ми чланак

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА: Војска Србије пратила и контролисала активности Радикала

0

 

seselj mediji

Саша Јанковић предочио је посланицима документ у којем се наводи да је Војно безбедносна агенција (ВБА) вршила праћење и контролу активности СРС 15. новембра прошле године када је организован митинг у Београду поводом повратка њиховог лидера Војислава Шешеља.

„Ја немам поуздана сазнања да је тај документ тачан и веродостојан, али имам озбиљну сумњу коју треба да проверим. Противзаконито је прикупљање података који нису у складу са Законом о ВБА. ВБА је надлежна за контраобавештајну безбедносну заштиту Министарства одбране и ВС и да у овом папиру стоји и једна индиција да припадници СРС планирају напад на Министарство и ВС тада би могли разговарати, али таква сазнања нису наведена у документу“, рекао је Јанковић.

Јанковић је овај документ вечерас прочитао на седници скупштинског Одбора за контролу служби безбедности која је сазвана поводом његових навода о неправилности у раду ВБА.

Седницу, која је почела у 13 сати и још увек је у току, данас су осим разговора омбусмана и министра одбране Братислава Гашића који је протекао у мирном тону, обележила махом непримерена понашања и представника позиције и опозиције.

У сали се могло видети практично све, од константног добацивања, шетања с место на место, протезања, али и опуштеног телефонирања.

Добацивања из редова СНС

Јанковић је са врата практично дочекан добацивањем из редова владајуће СНС „Јел пристојно да се касни 15 минута? Ако се долази, долази се на време“.

На његово захваљивање председнику Одбора Момиру Стојановићу (СНС) што је по први пут за седам година свог рада позван на ову седници уз поруку „да је ово добар почетак“, чуло се „а можда и почетак краја“.

Ко је „Чарли“?

Готово већ „традиционално“ Шутановац је ушао у расправу са Гашићем око спорног апарата за прислушкивање који је купљен без знања ВБА 2011. за време Шутановчевог мандата и за који је Гашић открио да је коштао вртоглавих 1,1 милион евра, као и да се данас налази у магацину Војске и не користи, што је и омбудсман потврдио.
Кроз салу се међутим убрзо уз причу о апарату пронела се прича о извесној особи која је у то врееме била ангажована на слушању са кодним именом „Чарли“.

Ивана Стојиљковић (СНС) је потом засула Јанковића питањима од којих је прво било колика му је плата и колико има заменика, преко тога које су му побуде да пита зашто „Кобре“ обезбеђују премијера Александра Вучића, а не пита се зашто још увек чувају бившег председника Бориса Тадића иако по закону има право на то само шест месеци по истеку мандата.

Док је Марјан Ристичевић (СНС) „протегао ноге“ неколико пута излазећи из клупе али и ноншалантно телефонирао, Драган Шутановац (ДС) је бесомучно твитовао, а Борислав Стефановић (ДС) је мењао и места.
Јанковић и Гашић озбиљно слушали

Нико никога ко је изашао за говорницу није имао стрпљења да саслуша до краја, тако да су упадице биле редовне.

Једини који су озбиљно слушали један другог били су сам Јанковић и Гашић, уредно записујући шта овај други говори, пребирајући папире и климајући један другом главом уколико се слажу.

– Ви нисте правник већ политичар. Тај који Вам је у Министарству тумачио прописе и рекао да не смете да ми доставите документацију без одобрења Тужилштва, треба да одговара. Ти у правној служби морају одговарати макар били синови ваших класића – поручио је Јанковић.

– Ако су моји правници погрешили неће они одговарати него ја. Уколико утврдите било какву неправилност у нашем раду ја ћу поднети оставку. Али ако их не буде било морају и други да сносе одговорност – рекао је Гашић.

Духови су се посебно ускомешали јер је наводно Душан Бајатовић (СПС) дао извесну фасциклу заштитнику грађана иза којег је седео, а са којом је овај после изашао за говорницу.

Да је свашта било тема, показује и говор Борка Стефановића (ДС) који је захтевао да се каже ко су ти који угрожавају безбедност премијера Александра Вучића уз напомену да разуме „напредњаке којима је он очинска фигура“.

Пред саму паузу у салу је стигао Владимир Ђукановић (СНС) који је изјавио да ће почети прикупљање потписа у посланичкој групи напредњака за разрешење Саше Јанковића са функције, јер својим паушалним наводима о прислушкивању синдикалаца, политичара и носиоца правосудних функција урушава углед ВБА и ствара параноју међу грађанима.

BRATISLAV GASIC

Одбор: Нема незаконитости у раду ВБА

Након више од шест сати заседања скупштинског Одбора за контролу служби безбедности усвојен је закључак да нема никаквих незаконитости у раду ВБА.

Како је наведено, омбудсман Саша Јанковић није могао да изнесе уверљиве податке и доказе да је било ма каквих незаконитости у раду ВБА.

Председник Одбора Момир Стојановић рекао је новинарима да заштитник грађана није пружио убедљиве доказе да је ВБА прислушкивала синдикалне лидере, представнике политичких партија, судије.

Министарство одбране је закључило и да ће сачекати одлуку Тужилаштва о томе да ли ће Јанковићу бити достављена документација коју тражи.

Омбудсману је замерен и начин на који је наступио у јавности у вези са инцидентом током Параде поноса у којем је претучен брат премијера Андреј Вучић.

Омбудсман је на седници Одбора за контролу служби безбедности рекао да је ово био први случај због којег се заштитник грађана, и то кад ради свој посао, излаже таквој врсти оптужби које му стављају „крст издајника на чело“.

„Није спорно да се током Параде поноса догодио инцидент у коме су учествовали припадници Војске, а касније се сазнало и припадници Војнобезбедносне агенције. Ово није место да полемишем с било ким о томе шта је предмет контроле и шта могу да тражим, а шта не. То је изричито прописано законима и Уставом“, изјавио је Јанковић.

„Кад су председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић рекли да их неко прислушкује, нико их није нападао говорећи да тиме покушавају да подрију систем безбедности и да раде из лоших намера“, поменуо је Јанковић.

Он је као једини начин изласка из овакве ситуације, а да при томе држава и систем безбедности буду јачи, навео управо контролу коју треба да обави заштитник грађана, што подразумева да провери сва документа не износећи их у јавност, а да касније о томе обавести и Дом Народне скупштине.

Директор Војнобезбедносне агенције Петар Цветковић изјавио је да је он донео одлуку да се омбудсману Саши Јанковићу не доставе документи о инциденту у којем је претучен брат премијера Андреј Вучић и додао да од када је тај предмет послат тужиоцу престаје сва надлежност војне агенције.

Посланик СНС Владимир Ђукановић почеће да прикупља потписе у посланичкој групи напредњака за разрешење Саше Јанковића са функције заштитника грађана.

(Блиц, Б92)