Прочитај ми чланак

Вучић: Грци су погрешили, нисам одушевљен доласком Сиризе на власт, потребне су реформе

0

aleksandar-vucic-serbian-leader

Александар Вучић је, говорећи за аустријски ОРФ о ситуацији у Грчкој и порукама новог премијера Алексиса Ципраса, изјавио да је по питању економије ближи Немачкој и Ауситрији него Грчкој.

„Верујем у тежак рад, у тешке структурне реформе, верујем у промену наших навика, наше свести, у тешко и мукотрпно оздрављење наше привреде и зато сам у том послу посвећен на такав начин“, рекао је Вучић.

Како је навео, по том питању је ближи Немцима, Аустријанцима или скандинавским народима него што би се поредио са „нашом браћом и пријатељима у јужној Европи“.

Премијер је у интервју за ОРФ подсетио да није Србија случајно једина земља која је без притиска било кога из ЕУ, ММФ, СБ, Европске банке кренула у тешке мере и реформе и мере фискалне консолидације, те додао да је „то пут оздрављења, зато што ништа неће пасти са неба“.

„Да прихватим да кажем народу нећете да плаћате струју, да ћу без економске подлоге да повећам плату у јавном сектору за 70 евра свима одмах, обећавам куле и градове које је немогуће извести а да то нисте зарадили – себе доживљавам као озбиљног и одговорног човека и то у Србији да чујете нећете“, рекао је премијер.

Како је Вучић истакао, свестан је одушевљења и код Срба и у целом региону због онога што се десило у Грчкој, али је додао да га он лично не дели.

„Већина иде линијом мањег отпора, мисли ‘ето стигла нам је политика лако ћемо’. Ја не верујем у такву политику, а Ципрасу желим сав успех и срећу – ако покаже да таквом политиком може да извуче земљу из кризе то ће бити нешто генијално и онда је у праву. Онда сви ми остали који мислимо да само великим трудом и радом резултат може да се постигне треба да се склонимо“, рекао је премијер.

Танјуг