• Почетна
  • ДРУШТВО
  • СУМЊИВО: Највећи серијски авион на свету, украјински Антонов, слетео празан на београдски аеродром
Прочитај ми чланак

СУМЊИВО: Највећи серијски авион на свету, украјински Антонов, слетео празан на београдски аеродром

0

ANTONOV aviona 93
Највећи серијски авион на свету, украјински Антонов 124 Руслан, слетео на Аеродром Никола Тесла.

Малопре су Петар Војиновић и Драган Трифуновић на сајту  Tango Six – Vesti, reportaže i analize iz domaćeg i regionalnog vazduhoplovstva објавили прилог под насловом PRVE FOTOGRAFIJE: Najveći serijski avion na svetu sleteo na Aerodrom Nikola Tesla – Tango Six.

Зашто украјински Антонов у Србији?

Аутор: Петар Војиновић Фотографије: Драган Трифуновић
Извор:PRVE FOTOGRAFIJE: Najveći serijski avion na svetu sleteo na Aerodrom Nikola Tesla – Tango Six Приредио: Александар Јовановић – Ћирилизовано

antonov u beogradd

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Највећи авион на свету на београдском аеродрому!

Украјински „антонов АН-124 руслан“, слетео на Аеродром „Никола Тесла“. Ова грдосија, која може да понесе 120 до 150 тона робе

Највећи серијски авион на свету, „антонов АН-124 руслан“, слетео је у среду на београдски аеродром „Никола Тесла“. Долетео је без терета из Глазгова у Шкотској.

Ова грдосија, која може да понесе 120 до 150 тона робе, власништво је украјинске компаније „Антонов ерлајнс“, која изнајмљује летелице за превоз терета.

ЖКако сазнају „Новости“ авион ће са „Николе Тесле“ са 52 тоне робе посебне намене, полетети у четвртак прво ка Атини, а потом ка Момбаси у Кенији.

(Вечерње новости)

Антонов Ан-124

Антонов Ан-124 Руслан (рус. Ан-124 («Руслан»)) је стратешки транспортни авион на млазни погон. Развио га је совјетски АНТК Антонов. По димензијама и носивости надмашивао га је авион који је настао у истом пројектном бироу – Ан-225 (израђен у само једном примерку) а сад га надмашује и Ербас А380-800F. До појаве Ербас А380-800F је био највећи серијски произведен теретни ваздухоплов.

Сада је, уколико се рачуна и Ан-225, трећи по величини транспортни авион на свету. Иако то у совјетском ваздухоплоству није пракса, уз ознаку AН-124 добио је i службено име. Назван је по Руслану, џину из руских бајки. Престиж “Руслана” потврђен је обарањем 21 светског рекорда u разним дисциплинама лета. Подигао је терет од 171219 kg на висину од 2000 m и прелетао је без слетања 20.150,92 km.

Први лет се догодио током 1982. године, а издата је цивилна дозвола дана 30. децембра 1992. године. Данас, преко 40 ових авиона лети.

(Википедија)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.