Прочитај ми чланак

ПУТИНОВ ОДГОВОР – план за спас Руса

0

putin

Влада Русије објавила је антикризни план за 2015. који предвиђа седам кључних области у којима ће бити предузете мере за борбу против кризе, преноси Тас.

Вредност антикризног програма за 2015. годину влада је проценила на 1.172 милијарде рубаља (17,5 милијарди долара). Узимајући у обзир и хиљаду милијарди које су већ дате за докапитализацију банкарског система, вредност мера за подршку привреди је 2.172 милијарде рубаља.

Међу антикризним мерама су подршка замени увозних производа и извоза несировинских производа, укључујући високе теххнологије, сарадња малих и средњих предузећа, стварање могућности за привлачење инвестиција у значајне секторе економије, као што је одбрана, компензација додатних инфлаторних трошкова најугроженијим категоријама становништва, смањење тензија на тржишту рада, оптимизација буџетских расхода и повећање стабилности банкарског система.

Премијер Дмитриј Медведев је антикризни план у понедељак, 26. јануара представио председнику Владимиру Путину. Путин је нагласио да реализација тог плана треба да обезбеди социјалну стабилност. „То може да се оствари само ако буду очувани сви позитивни параметри у привреди. Пре свега, то је повезано с буџетом, с инфлацијом, висином спољног дуга, очувањем резерви и другим“, сматра он. „То је све оно чиме смо се с правом поносили последњих година и то се зове макроекономска стабилност“, додао је Путин.

Влада ће Државној думи поднети предлог закона о десетопроцентном смањењу већине категорија расхода федералног буџета у овој години.

У првом реду треба елиминисати неефективне трошкове. При томе ће у потпуности бити обезбеђено испуњење обавеза социјалног карактера, што ће захтевати додатна буџетска издвајања. Поред тога, неће се смањивати трошкови за одбрану, подршку пољопривреди и испуњење медјународних обавеза, објашњава се у документу.

Буџетске инвестиције ће бити усмерене на завршетак раније започетих пројеката, а реализација дела нових пројеката ће бити одложена. Биће смањени трошкови за функционисање органа државне власти, међу којима и трошкови за услуге високог комфора, наводи се у антикризном плану.

Такође ће бити припремљени предлози за даљу оптимизацију структуре савезног буџета у средњорочној перспективи, укључујући годишње уштеде на трошковима од најмање пет одсто у току три године.

Министарство финансија и Министарство за економски развој Русије треба до 30. јануара да припреме предлог о оснивању банке лоших кредита и доставе документ влади. Оснивање такве банке је у циљу повећања стабилности банкарског система и оздрављења реалног сектора привреде, преноси Тас.

За испуњење плана потребно је припремити око 60 предлога закона, низ указа председника, знатан број аката владе и велику количину докумената министарстава

Према нацрту документа, реализација антикризног плана се очекује у три главне области, јачање економског раста, подршка појединим секторима и обезбедјење социјалне стабилности. Раније је речено да ће за планиране активности бити потребно 1.375 милијарди рубаља. То су делимично буџетска средства, делом државне гаранција и средства Фонда националног благостања.

(Танјуг)