Прочитај ми чланак

АУСТРАЛИЈАН ОПЕН: Новак рутински срушио Раонића

0

ao-nole

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у полуфинале Аустралијан Опена, тријумфом над Канађанином Милошем Раонићем у три сета.

Ђоковић је до победе над Раонићем дошао са 7:6 (7:5), 6:4, 6:2, после два сата игре.

Новаков ривал у борби за финале биће бранилац титуле Станислас Вавринка у репризи прошлогодишњег полуфинала. Швајцарац је у четвртфиналу победио Јапана Кеија Нишикорија са 6:3, 6:4, 7:6.

Новак је против Раонића одиграо одличан меч, у првом сету канадски тенисер је успео да му парира, али потом је први рекет света показао своју надмоћ. Раонић је посебно мучио Ђоковића својим сервисом када је српски тенисер имао прилике за брејк, али је на крају имао само 15 ас ударац, насупрот осам првог рекета света.

Ђоковић је посебно добар на првом сервису, освојио је чак 89 одсто поена на њему, док је Раонић имао 72 одсто успешности. У винерима су били приближно исти, Раонић је имао чак један више од Новака, али је српски тенисер имао 19 неизнуђених грешака мање, а 23 поена више током два сата игре.

Ток меча

ao-nole-1

Новак је одлично ушао у меч и на самом старту је освојио сервис гем без изгубљеног поена. Српски тенисер је успео да изврши одличан притисак на Раонићевом сервису, брзо је дошао до прилике за брејк, пре него што је Канађанин ас ударцем успео да се спасе. После велике борбе, први рекет света је изборио нову шансу, да би Раонић на исти начин узвратио, а потом захваљујући снажном сервису изједначио на 1:1.

То, међутим, није омело српског тенисера да настави са сигурним сервисом за 2:1. Раонић је узвратио сигурније него у другом гему, а Новак се и даље уздао у свој први сервис који му је и доносио сигурне сервис гемове. Највећи притисак канадски тенисер је на Новака извршио у седмом гему, када је дошао на 0:30, али се Ђоковић тада пробудио. Нанизао је три поена заредом, али је на гем лопти послао лопту у аут, а потом је имао срећу што се Раонић оклизнуо током следећег поена, да би сигурним поеном стигао до 4:3.

Новак је нову прилику за брејк имао у осмом гему, два пута је имао брејк лопте, али је Раонић сјајним сервисом успео да се одбрани, а потом натера Ђоковића на грешку за 4:4. Уследио је нови поприлично сигуран сервис гем српског тенисера, па је Канађанин у десетом гему сервирао за останак у сету. Ђоковић је одлично извршио притисак на канадском тенисеру, терао га је да трчи и уводио га у дуге размене удараца, али је послао лоптицу у аут, па у мрежу када је било најважније за 5:5.
Обојица су били сигурни на својим сервисима у наредна два гема, па је сет ушао у тај-брејк. Раонић је тада Новаку парирао само сервисом, док је српски тенисер истрчавао и на мрежу и брзо је стигао до три сет лопте. Иако се чинило да је већ прву искористио, испоставило се да је Раонићева лоптица била на линији, да би другу сам Новак послао у аут, да би Канађанин то урадио код треће и први сет је припао српском тенисеру.

ao-raonic

После освојеног првог сета, Ђоковић је одлично одиграо на Раонићевом сервису и дошао до првог брејка на мечу. Српски тенисер је брзо дошао до три брејк лопте, Канађанин је само прву успео да одбрани, да би без изгубљеног поена повео 2:0. Од тада, и Раонић и Ђоковић су били поприлично сигурни на својим сервисима, па је најбољи тенисер света чувао брејк предности.

У наредним гемовима ниједан од њих двојице није имао брејк прилику, па је Новак у десетом гему сервирао за освајање другог сета. Српски тенисер је то рутински и извео и практично без већих проблема дошао на корак од пласмана у полуфинале.

Новак је одлично ушао и у трећи сет, одмах је извршио притисак на Раонића, имао је неколико прилика да му одузме сервис, али је Канађанин успео да се одбрани за 1:0, да би први рекет света брзо узвратио за изједначење. Све оно што је пропустио у првом гему сета, Новак је надокнадио у трећем – дошао је до 0:40, Раонић је ас ударцем успео да спасе прву брејк лопту, али не и другу, па је српски тенисер повео са 2:1. Без изгубљеног поена, први рекет света је одмах и обезбедио тај брејк.

Ђоковић ту није стао, до нове шансе за брејк је дошао већ у наредном гему, Раонић се тада одбранио, али је Новак наставио у истом ритму. После изједначења, српски тенисер је изборио нову брејк прилику, коју је искористио за 4:1, да би Канађанин сигурним сервис гемом прекинуо серију свог ривала. Раонић је, међутим, тако само продужио меч за један гем, пошто је српски тенисер потом одсервирао за меч.