Прочитај ми чланак

Кривична пријава транс мајорке против Гашића

0

vojska srbije srpski vojnici e

Транс мајорка Војске Србије Хелена (М.В.), која је прошле године пензионисана, поднела је кривичну пријаву против министра одбране Братислава Гашића због дискриминације, саопштило је Удружење грађана Егал.

– Моја обавеза као официра Војске Србије и грађанке Србије је да браним закон, части и углед, како своју тако и Војске и нећу одустати од тога. Ова кривична пријава је тек други корак у мојој борби која ће, надам се, инспирисати и друге понижене и увређене да се боре за себе и своја права – рекла је Хелена.

Адвокат транс мајорке Хелене поднео је Првом основном јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву на основу “расне и друге дискриминације”, стоји у саопштењу Егала.

Хелена је 22. октобра 2014. пензионисана наредбом министра одбране у коме је писало да Хеленина психијатријска дијагноза (транссексуалност) може узроковати штетне последице по углед Војске Србије. Хелену је, пре доношења наредбе, комисија ВМА оценила као способну за рад.

Пре две недеље, удружење грађана Егал је, истим поводом, поднело притужбу Повереници за заштиту равноправности против министра одбране Братислава Гашића, Министранства одбране и Војске Србије.

Министар одбране је тада изјавио да ће се јавно извинити Хелени, да у Војсци Србије нема дискриминације ни по једном основу, те да се у решењу о њеном пензионисању “поткрала административна грешка”.

– Није је било и неће је бити. У прилог тој тврдњи базираћу се на овом конкретном случају. Од 2001. постоји информација да је М.В. имао другачији родни идентитет, и поред тога он је у јединицама у којима је био распоређен радио још 14 година и због тога није имао никакве проблеме – рекао је Гашић пре две недеље.

Он је додао да је Хелена, односно М.В. имала редован ток каријере и напредовање у служби.

У Егалу су демантовали министра и саопштили да је Хелена 2001. године удаљена са дужности и да јој је одузет чин. Затим је 2002. заустављена у напредовању у служби у трајању од годину дана.

– Приведена сам, насилно хоспитализована и отпуштена из Војске. Поднела сам тужбу Врховном војном суду, а након седам месеци је одлучено у моју корист и враћена сам у службу – рекла је Хелена.

Хелена је радила у Војсци Србије двадесет година. Служила је у војној гимназији, на академији и у професионалној служби.

 

Blic