Прочитај ми чланак

ЕУ И ВЛАДА СРБИЈЕ ДАЛИ ПАРЕ: Пад Ратка Младића и Радована Караџића на српској телевизији

0

prva tv ratko mladic photo

Прва српска телевизија од четвртка, 29. јануара у 21.00 емитује троделни ТВ серијал. Реч је о документарно-политичком трилеру који говори о скривању, потрази и хапшењу српског генерала Ратка Младића, и првог председника Републике Српске, који су  од стране Хашког суда оптужени за најтеже ратне злочине почињене на простору бивше Југославије.

Политичке игре, невољна сарадња са Трибуналом, саботаже тајних служби, јатаци, лажни идентитети и холивудске трансформације бегунаца, издаје љубавница, доживљај патриотизма и много политичког муља, учинило је да до пада последњег, од шесторице најтраженијих хашких бегунаца, прође пуних двадесет година од почетка рата.

Овај ТВ серијал чине 3 документарна ТВ филма – „Пад Ратка Младића“, „Пад Радована Караџића“ и „Пад хашких бегунаца“ који уз сведочење о једном времену доноси и низ нових информација: анализу политичких збивања која су узроковала неретко лажним, али и стварним потрагама за најтраженијим хашким оптуженицима; и чињенице које су утицале на (не)сарадњу са Трибуналом.

Догађаји о којима не постоје (доступни) видео материјали, приказани су кроз графичке и видео реконструкције на основу прикупљених ексклузивних информација и доступне документације. У реконструкцијама у улози Ратка Младића је глумац Бора Ненић, а у улози Радована Караџића, глумац и управник Шабачког позоришта Зоран Карајић.

У серијалу најрелевантнији саговорници износе до сада непознате детаље који се односе на потрагу за хашким бегунцима и (не)сарадњу са Трибуналом у Хагу: представници Међународног кривичног суда за ратне злочине у бившој Југославији (Серж Брамерц, главни тужилац МКСЈ од 2008. и Карла Дел Понте, главни тужилац МКСЈ 1999-2008; Жан-Даниел Рух, специјални саветник Тужилаштва МКСЈ 2003-2008; Флоренс Артман, саветник и портпарол Тужилаштва МКСЈ 2000-2006), Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије (Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине Републике Србије и помоћници Бруно Векарић и Драгољуб Станковић), представници државе Србије (Борис Тадић, председник Србије 2004-2012; Расим Љајић, министар у Влади Републике Србије; Зоран Живковић, председник Владе Републике Србије 2003-2004; генерал Зоран Станковић, министар одбране СЦГ 2006-2007; генерал Александар Димитријевић, помоћник министра одбране СЦГ 2005; Саша Вукадиновић, директор БИА 2008-2012; Александар Костић, начелник СОРЗ, МУП Србије 2003-2009) аналитичари – учесници и сведоци (Мирослав Тохољ, књижевник, бивши министар у Влади Републике Српске; др Лепосава Беба Крон, директор Института за криминолошка истраживања -Београд; Наташа Кандић, Фонд за хуманитарно право у Србији; Лазар Стојановић, редитељ и новинари Сенад Пећанин и Дејан Анастасијевић).

Ауторски тим предводи дугогодишњи другосрбијански новинар и уредник Славиша Лекић, а између осталих га чине и коаутор и помоћник редитеља Јована С. Полић, коаутор и уредник серијала Бојана Лекић, новинар Сања Лончар која је предводила истраживачки тим, директор фотографије Небојша Башић, извршни продуцент Бојан Морача. Оригиналну музику за филмски серијал компоновао је Добрица Вишњић. Режија је поверена професору Драгану Елчићу, једном од најнаграђиванијих домаћих редитеља у области документарних филмова.

ТВ серијал је настао у оквиру пројекта Европске уније „Јачање медијске слободе у Србији“. Подржали су га Министарство културе Републике Србије, амбасаде Холандије, Норвешке, Швајцарске и Велике Британије, као и Фонд за отворено друштво, а реализован је у сарадњи са Специјалним тужилаштвом за ратне злочине у Србији.

(Прва ТВ, Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.