• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ШИПТАРСКИ МЕДИЈИ: Сукоб демонстраната и полиције у Приштини; ништа се не види од дима (ВИДЕО УЖИВО)
Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКИ МЕДИЈИ: Сукоб демонстраната и полиције у Приштини; ништа се не види од дима (ВИДЕО УЖИВО)

0

kosovo-clash-protester-tear1.si
Шиптарска окупаторска полиција је у уторак сузавцем кренула да растера демонстранте на протесту испред институција у центру Приштине, које је организовала шиптарска опозиција на Космету на челу са покретом Самоопредјељење, са захтевом за смјену министра за повратак и заједнице Александра Јаблановића.

„Доле Јаблановићу, доле Српска“, „Ису дајемо, Трепчу не дајемо“, „Трепча је наша“, узвикивали су демонстранти који су се поново окупили данас, након што окупаторска шиптарска Влада није испунила ултиматум са протеста у суботу да се Јаблановић смијени, односно није ни разматрала овај захтев.

Полиција је унапред била металном оградом оградила зграду окупаторске Владе и Скупштине, испред којих су стациониране специјалне јединице.

15:30 – Полиција од 12:45 интервениште великим количанама сузавца, а нешто касније употребила је и водени топ како би растерала демонстранте који узвраћају камењем, моткама, и осталим тврдим предметима. Сукоб полиције и демонстраната је и даље у току. Пристижу и додатне цистерне.

Центар града не види се од дима, сирене се чују на све стране, на шеталишту су цигле и каменице, демонстранти једни другима точе млеко у очи, полиција хапси, хитна помоћ одводи повређене, и полицајце и демонстранте, јавља репортер РСЕ-а.

Из окупаторске шиптарске полиције на Космету је саопштено да је око 30 лица ухапшено, мада су хапшења и даље у току.

kosovo siptarske demonstracije v4_big
Ко учествује у протесту?

У протесту не учествују представници невладине организације „Позиви мајки“ из Ђаковице, која је у суботу 24. јануара била међу организаторима првог протеста.

Представница те организације Нусрете Кумнова је изјавила да не желе да буду део протеста који поприма политичке и страначке димензије.

Од протеста су се оградили и рудари Трепче и организација ветерана учесника рата 1998-1999. године.

Окупљени носе пароле „Без Трепче нема државе“, „Трепча је наша, а не српска“, „Иса (премијер Косова Мустафа) је слуга Србије, „Хашима (први потпредседник Владе Тачи) у затвор“, „Јаблановић напоље“, „Доле влада из Рашке“.

Окупљени протестују због изјаве Јаблановића од 6. јануара да су „дивљаци“ они који су спречили расељене Србе из Ђаковице да посете домове и цркву на Бадње вече. Јаблановић је казао да није мислио на све грађане који су протестовали, већ само на оне који су Србе гађали каменицама.

У Приштини су у суботу, на позив опозиционих станака и грађанских организација, одржане демонстрације на којима је од премијера Исе Мустафе затражено разрешење министра Александра Јаблановића и усвајање закона о претварању „Трепче“ у јавно предузеће.

По завршетку тог скупа део демонстраната је гађао зграду владе и на њој сломио стакла на прозорима, због чега је полиција морала да интервенише и употреби сузавац. Повређено је 19 припадника полиције, а приведена су 22 демонстранта.

УНС: Српски новинари неће извештавати с протеста

Новинари из дописништава београдских редакција и српских медија неће извештавати с протеста покрета „Самоопредељење“ у Приштини, чиме ће исказати „најоштрији“ протест због напада на српске новинаре прошле суботе, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС).

„Новинари из дописништава београдских редакција, као и српских независних медија данас неће отићи да извештавају са протеста у Приштини, већ ће у 14 часова на конференцији за новинаре у просторијама УНС-а у Грачаници исказати свој протест, образложити своје ставове и упутити апел надлежним институцијама и организацијама да се овај проблем реши“, навели су УНС и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ).

Како су објаснили, српски новинари нападнути су прошле суботе током извештавања са протеста „Самоопредељења“ у Приштини, а „посебно забрињава“ то што косовска полиција не жели да одговори да ли је предузела „било шта“ како би пронашла и казнила починиоце напада.

УНС и ДНКиМ су навели и да саопштење „Самоопредељења“ у коме се осуђује искључиво напад на новинаре Радио-телевизије Косова 2, али не и на српске новинаре „упућују да извештавање није безбедно и да су напади практично дозвољени“.

Привремено је приведен и градоначелник Приштине, Шпенд Ахмети, иначе из покрета Самоопредељење.

Полиција је раније саопштила да након „запаљивих говора организатора на почетку скупа, група демонстраната је почела да напада полицију, гађајући је тврдим предметима и пиротехничким средствима“, на шта је полиција интервенисала сузавцима а касније и воденим топовима.

Окупаторска шиптарска Влада Косова путем саопштења за штампу наводи да поштује право на протест, али изражава и одлучност да неће толерисати дела која угрожавају земљу, институције, те јавну и приватну имовину.

„Претећи говори које су организатори данас употребили на протестима су неприхваљтиви и осуђујемо тако нешто. Такође, манипулација ученика путем савјета и њихова организација да изађу на протесте представља манипулацију и у потпуности је неприхваљтиво за владу и грађане Републике Косова“, додаје се у саопштењу. Окупаторска влада је осудила насиље над полицијом и позива градјане на политичку и грађанску зрелост.

13:57 – Полиција а покушава да воденим топом растјера демонстранте који се налазе неколико стотина метара од зграде владе на главној улици на тргу Захир Пајазити у Приштини.

До првих инцидента је дошло након што је представник Самоопредјељења Дардан Мулићај поставио ултиматум полицији да за 15 минута уклони барикаде постављене испред зграде окупаторске шиптарске Владе на Космету.

Мулићај је најприје оптужио полицију да је одузела озвучење учесницима протеста, зауставила аутобусе са демонстрантима и ухапсила једног превозника из Пећи. Додао је да опозиција организује миран протест и да полиција није потребна.

„Јаблановић је мајке Ђаковице назвао дивљацима. Стављамо до знања Влади, полицији, да ми нисмо дивљаци и да није потребно толико обезбјеђење. Тражимо да Трепча хитно постане јавно предузеће“, рекао је Мулићај.

Демонстранти, које предводи опозициони Покрет Самоопредјељење, траже оставку министра Александра Јаблановића и да Трепча хитно постане јавно предузеће, чему се противе Влада Србије и политички представници Срба са Космету.

Саније Бериша, мајка несталог дечака из Ђаковице, причала је о увредама које је на рачун мајки Ђаковице наводно изрекао Јаблановић.

Шефица посланичке групе опозиционе Иницијативе за Косово Валдете Бајрами рекла је да министар Јаблановић за премијера заправо има Александра Вучића и да га зато премијер Косова Иса Мустафа не може смијенити.

„Мустафа треба да поднесе оставку јер је то спас за Косово“, рекла је Валдете Бајрами и додала да је окупаторски шиптарски премијер формирао гломазну владу, са много чланова и политичких званичника.

Она је затражила да се хитно разговара о закону о јавним предузећима и рекла да је он повучен из скупштинске процедуре јер ће се о њему разговарати у Бриселу, на састанку делегација Приштине  и Србије.

Представница опозиционе Алијансе за будућност Косова Доника Кадај-Булупи је подржала захтјеве Самоопредјељења да Јаблановић да оставку и затражила да се хитно разматра Закон о јавним предузећима.

У тренутку када је почео да говори шеф посланика Самоопредјељења Висар Имери дошло је до кошкања између демонстраната и полиције и употребе сузавца.

Након тога, демонстранти су се повукли на око 100 метара од барикада и стање се полако нормализује.

Било је најављено да ће се окупљенима обратити и шеф Самоопредјељења Албин Курти.

(info-ks.net, Beta, Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.