Прочитај ми чланак

Прве „варнице“: Грчка љута на ЕУ, од нових санкција Русији нема ништа, ми смо против

0

Merkel

АТИНА – Новоименовани грчки премијер Алексис Ципрас пренео је данас своје незадовојство шефици ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини због тога што грчка влада није консултована поводом саопштења чланица ЕУ о растућој кризи у Украјини.

Лидери ЕУ су у заједничком саопштењу изразили забринутост због погоршања безбедносне и хуманитарне ситуације на истоку Украјине и осудили убијање цивила у Маријупољу, пренео је Ројтерс.

Они су такође од својих министара спољних послова затражили да размотре могућност увођења нових санкција Русији као одговор на то, мада коначна одлука неће бити донета пре самита следећег месеца.

Канцеларија тек изабраног грчког премијера који је данас представио чланове кабинета, саопштила је да је ЕУ требало да осигура сагласност Атине пре него што је издала саопштење у име свих чланица Уније.
„У том контексту ми наглашавамо да не постоји сагласност наше земље“, каже се у саопштењу Ципрасовог кабинета и додаје да је он незадовољство тим потезом Уније пренео Могерини у телефонском разговору.

Грчка има традиционално добре односе са Русијом и никад није снажно подржавала санкције ЕУ против Москве, оцењује Ројтерс.

 

Tanjug