Прочитај ми чланак

КРАЈ ЕВРОПСКОГ СНА Да ли ЕУ полако умире?

0

Европу све више запљускује талас разочарења и револта према Европској унији и политици коју пропагира, што је најбоље оличено у процентима Европљана који су дали подршку овој институцији. У 2007. години, чак 52 одсто становништа Старог континента дало је подршку ЕУ, док је данас тај проценат спао на једва 35.

На мапи коју је објавио британски „Телеграф“ црвеном бојом су поред Грчке, обележене Италија и Шпанија где је све већи број гласача који отворено критикују партије које пропагирају политику Европске уније на уштрб сопственог народа.

eu-poverenje

У почетку је еуроскептицизам Велике Британије представљао главну претњу по Европску унију.

Међутим, данас је све више држава које представљају далеко озбиљније противнике захваљујући растућем незадовољству према овој институцији.

Догађаји у Грчкој, где је Сириза, партија евроскептка и антикапиталиста победила на парламентарним изборима представља могућу прекретницу која би могла да озбиљно уздрма ЕУ и њену политику. Многи аналитичари верују да је револт Грка услед губитка економског суверенитета и диктирања из Брисела само почетак.

У Великој Британији, Холандији, Шведској и Данској главни разлог за гард према ЕУ је имиграциона политика.

Чак су се и у Немачкој, првој перјаници Уније, појавили одређени знаци отпора према Европској унији, додуше знатно мањи него на остатку континента.

briselГодина парламентарних избора широм Европе може бити кључна за ЕУ

Ова година биће прави тест за све револуционарне партије које пропагирају евроскептицизам. У Грчкој је народ јасно показао шта мисли о ЕУ, док се парламентарни избори очекују и у Великој Британији, Данској, Естонији, Пољској, Португалу и Шпанији, као и у Италији.

Наравно, превише је рано и неозбиљно предвиђати крах ЕУ, али тренутна ситуација у којој се налази Унија коју је Винстон Черчил својевремено назвао „Сједињене Државе Европе“ никада није била турбулентнија.

(Блиц)