Прочитај ми чланак

ГЛИШИЋ (Двери): Ванредни избори биће последица жестоких сукоба

0

glisic-dveri

Година 2015. је година великих тумбања и у свету и код нас. Избори ће бити извесни као последица тих кретања, а ми ћемо својим акцијама (од борбе против продаје Телекома до осталих социјално-економских кампања) „трести кавез“ у који нас је режим медијском блокадом убацио.

Србија је земља под колонијалном управом Брисела. Ма колико Вучић глумио „јаког човека“ на власти он је само бриселска марионета. Налазимо се на корак до потпуног краха свих институција државе и друштва и потпуног економског распада. Не бисмо били ни прва ни последња земља под економским диктатом ММФ-а која у тренутку док јој ММФ честита и аплаудира клизи у економски хаос – каже у разговору за Данас Владан Глишић, члан Старешинства покрета Двери, одговарајући на наше питање како оцењује актуелну политичку ситуацију у Србији.

Глишић истиче да о безбедносним изазовима „да и не говоримо пошто је Србија сада испод сваког нивоа државног потенцијала да би уопште могла да размишља о својој безбедности“.

Будући да су Двери недавно потписале Божићни проглас са ДСС и групом интелектуалаца, шта ће чинити окосницу деловања тог блока ове године?

– Божићним прогласом смо обнародовали програмске тачке по којима ће Двери и ДСС сарађивати. Оно по чему нас јавност већ препознаје је борба против НАТО, ЕУ, отимања КиМ, као и борба за савезништво са Русијом и српске интеграције. Оно што је ново јесте свест о потреби новог социјално-економског деловања патриотског блока и то су нове теме: економски патриотизам којим ћемо показати да достојанствена држава у служби свог народа може и да „напуни резервоаре трактора“.

Да ли постоји могућност да се још неке снаге прикључе вашем блоку и да ли се воде разговори о томе?

– Позвали смо јавне личности и интелектуалце који су се већ одазвали позиву не само у Београду већ и широм Србије. Отворени смо за друге патриотске организације које се ових дана управо јављају. Највећа подршка ће нам бити они који су до сада апстинирали на изборима, а ускоро ће препознати нас као своју опцију.

Изразили сте очекивање да ће 2015. бити одржани ванредни избори и да ћете се за то залагати. Које ћете кораке предузети да остварите такав циљ?

– Година 2015. је година великих тумбања и у свету и код нас. Избори ће бити извесни као последица тих кретања, а ми ћемо својим акцијама (од борбе против продаје Телекома до осталих социјално-економских кампања) „трести кавез“ у који нас је режим медијском блокадом убацио. Не би било изненађење ни да ванредни избори буду последица жестоких сукоба унутар режима.

На који начин се, према вашем мишљењу, може побољшати економска ситуација у држави и какву алтернативу нудите за мере које тренутно спроводи Влада?

– Економска алтернатива је могућа тек када Србија поново успостави суверенитет над својом економијом, пре свега над кредитном и монетарном (што значи развојном) политиком. Неке од мера које би промениле економско стање на боље су: улагање у домаћа предузећа, укрупнити и ојачати домаће банке, порески систем засновати на прогресивним пореским стопама, подстицати домаће а не стране инвестиције а домаће инвестирање омогућити усмереном и контролисаном примарном емисијом. Ово су само неке од мера које предлажу српски економисти који су свој углед стекли у свету, али не на основу преписивања неолибералне доктрине.

„Неповерење у Николићеву платформу“

Председник Србије Томислав Николић најављује нову платформу о КиМ. Како гледате на такву најаву и на изјаве српских званичника које ових дана дају о Трепчи?

– Николић је својим досадашњим деловањем пољуљао поверење у његову спремност да брани КиМ у саставу Србије и тако испуни своју уставну дужност. Зато са великим неповерењем очекујемо његову платформу. Изјаве наших политичара о одбрани „Трепче“ су потпуно неважне. Они су све рекли потписивањем или подржавањем Бриселског споразума чиме су онемогућили одбрану и „Трепче“ и свега што припада нашој држави и народу на Косову и Метохији.