Прочитај ми чланак

RUSSIA TODAY (Превод – Србин.инфо): Како ће СИРИЗА да пронађе 12 милијарди евра

0

siriza pobeda

Одговор на питање да ли је могуће преко ноћи, магичним штапићем, решити проблеме у Грчкој, покушаће да да економиста Ник Скрекас за Раша Тудеј, будући да Сириза није објаснила одакле ће наћи новац да реши кризу.

РТ: Грчка економија је у тешком стању. Да ли било која партија може то да промени?

Ник: Наравно. Постоје велике разлике између две партије. Сириза прича о трошењу, повећању плата и пензија. На другој страни је конзервативна Нео Демократија, која више прича о структурним реформама и приватизацији. Не може постојати већи контраст погледа на ову ситуацију. Ипак, мислим да ће се већина Грка сложити да је дуг неодржив. Са овако великом победом, Сириза има мандат да оде у Европу и тражи смањење дуга.

РТ: Наравно, било какав опоравак Грчке неће се лако десити. Колико ће болан тај процес бити за Грке?

Ник: Да, нисмо далеко од тог сценарија. Ствари ће бити тешке. Ова нова влада Сиризе неће моћи да замахне чаробним штапићем и преко ноћи све лако реши. Доћи ће до великог бола ако се то догоди.

РТ: Где ће Сириза наћи новац да стане на крај политици штедње?

Ник: То је одговор који они никоме нису дали. Уствари, према њиховом програму постоји 12 милијарди евра црне рупе у ономе што они могу стварно да скупе и што желе да потроше. Нису никоме објаснили како ће наћи тај новац, а који је повећа сума. Не можете отићи у Европу и у исто време тражити смањење дуга и додатних 12 милијарди за социјалну политику.

Aleksis Cipras

Алексис Ципрас, лидер Сиризе

Панагиотис Сотирис са Универзитета у Егану, такође је прокоментарисао скорашње изборе у Грчкој.

РТ: Сада знамо да је Сириза добила већину у грчком парламенту. Колико ће драматичне промене бити за Грчку и њене односе са Европском Унијом (ЕУ)?

Панагиотис Сотирис: То ћемо видети наредних недеља и месеци. Тачно је да је то велика политичка промену у смислу политичке сцене. Врло је важна победа за Сиризу, неће морати да деле моћ ни са ким.

Међутим све потешкоће произлазе одатле да иако је вођство Сиризе покушало да се реалније суочи са проблемима у покушају да преговара са ЕУ и политиком штедње, ЕУ се није довољно променила.

То је главно питање: како ће се преговори развијати, да ли ће бити лако, да ли је ЕУ спремна да направи уступке или ће са друге стране уцењивати грчку владу да прихвати неку форму штедње, наставка исте политике која нас је довела до ове катастрофе.

Ово је такође опипавање пулса за саму Сиризу јер је обећала да може да ослободи грчко друштво штедње, стави крај на политику штедње, али истовремено остане унутар институционалних граница еврозоне и неког облика враћања дуга. То јесте изазов.

РТ: Сириза обећава да ће стати на пут политици штедње. То је скупо, зар не? Одакле ће доћи тај новац?

ПС: Сириза је рекла да може да нађе неопходна средства за завршетак штедње кроз процес реструктурирања, промене пореског система и неког вида прерасподеле богатства. Они су положили наде у могућност већих промена у ЕУ, ветар промене, како су рекли у ЕУ, и мислим да је то најтежи део за њих.

До сада, ЕУ је била спремна да преговара са Сиризом, али су преговори били јако тешки јер је ЕУ покушавала да добије наставак политике која се до сада примењивала. На пример, господине Марио Драги рекао је да Грчка може бити део нове политике квантитативних олакшица европске Централне банке, али мора да добије позитивну оцену своје политике, што на језику ЕУ значи политика штедње. Инсистирам да је ово тежак део посебно у погледу дуга и зависност Грчке од ЕУ по питању ликвидности и финансирања.

(РТ; превод за Србин.инфо – Маја Орлић)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.