Прочитај ми чланак

НИЈЕ МУ БИЛО ПРИЈАТНО: Обами показали руску војну технику на паради у Индији (ФОТО)

0

Indian Air Force Sukhoi Su-30MKI fighter jets

Председник САД Барак Обама, на паради у Њу Делхију у част Дана републике, посматрао је војну технику из Русије, преносе новинари из Обаминог председничког пула.

Парада је почела летом руских војних авиона. Планирана је била и демонстрација руског палубног МиГ-29К, који је стациониран на бившем руском носачу авиона „Адмирал Горшков“, који сада носи име „Викрамадитја“.

Током параде, Обама је такође могао да види и руске тенкове Т-90 у индијским бојама. Међу осталом техником, показани су били и хеликоптери, противбродски „Боинги“ Р-8 и ракетни системи.

Indian Army’s BrahMos weapon systems

Обама је више од два сата провео на отвореном, што је неуобичајено дуго времена и Тајној служби задаје бригу због безбедности.

Циљ Обамине посете Индији је јачање односа између две земље. Даном Републике обележава се годишњица ступања на снагу индијског демократског устава 1950. године.

Поред приказивања војне моћи, парада је прилика да се покаже и индијска богата културна разноликост, навела је америчка агенција.

Indian Army’s .jpg3

Позив индијског премијера Нарендре Модија Обами да присуствује паради изненадио је званичнике Беле куће.

Амерички званичници поздравили су напоре индијског премијера да продуби односе са Вашингтоном, упркос његовим личним лошим искуствима из прошлости.

Модију је била ускраћена америчка виза 2005. године, три године од верских нереда у којима је убијено више од 1.000 муслимана у индијској држави у којој је Моди био врховни званичник, навела је агенција АП.

(Глас Русије, Танјуг)