Прочитај ми чланак

Како се све у Србији краде струја

0

KRADU-STRUJU

Монтери из централне Србије кренули су протеклих дана у „чешљање“ украдених киловата и тако отворили још једну велику акцију сузбијања крађе електричне енергије. Струјомери који се окређу уназад и бришу киловате, магнети за бројила, замена места жица само су неки од укупно 52 начина на које у Србији краду струју и ЕПС праве годишњи губитак од око 100 милиона евра.

У три акције контроле у Крагујевцу прошле недеље је утврђено да су нелегалним качењем на систем крадљивци електричне енергије отуђили 180.000 киловат-часова.

– Због нелегалног коришћења електричне енергије месечни губици привредног друштва „Центар“, који струјом снабдева потрошаче Шумадијског, Браничевског и Подунавског округа, износе око 200 милиона динара – рекла је Сања Туцаковић, директорка Привредног друштва „Центар“.

Само ова дистрибуција је кроз контолу пронашла потрошаче који су је оштетили за око 2,1 милион динара, а слично је и у другим деловима Србије, који тек треба у наредних неколико дана да стартују са „чешљањем“ крадљиваца на терену.

На мети електричара дистрибуције ће се ускоро наћи и становници престонице. Када Београђани не би крали струју, цео град би могао бесплатно да се напаја скоро три месеца. Само на подручју главног града откривено је 5.000 крађа струје вредности 300 милиона динара. 

НЕЛЕГАЛНИ

Највећи број нелегалних потрошача електричне енергије живи на сеоском и приградском подручју. У овим насељима лакше је спровести сопствени прикључак или неопажено „отуђити“ киловате. Ипак, грађани који краду струју треба да имају у виду да су казне за такве потрошаче високе и да износе од 200.000 динара па до неколико милиона.

– Струју готово никада не краду пензионери – каже Сандра Алагић, из Електродистрибуције Београд. – Међу крадљивцима нашли смо естрадне уметнике, глумце, познате спортисте, власнике читавих ланаца ресторана. Иако имају новца, они плате 1.000 динара мајстору да их нелегално прикачи на систем.

Од три милиона домаћинстава у Србији, струју краде око 120.000 домова, који имају просечан рачун од 5.000 до 7.000 динара. Међу најчешћим начинима за нелегално коришћење киловата монтери су пронашли директно прикључење на бандеру, укључење на довод пре бројила, замену места жица за одвод и довод. Крадљивци још користе и магнете које умотавају у тканину или пак изолир траком причвршћавају на струјомер да не би оставили траг крађе. Ипак, процене ЕПС кажу да се открије тек сваки пети крадљивац струје.

Прошле године на листи крадљиваца струје нашли су се и два монтера дистрибуције у Краљеву. Они су грађанима уз накнаду умањивали потрошњу.

СА КОНТРОЛОМ И ПОЛИЦИЈА

Екипе електричара срећу се с бројним проблемима када крећу у акцију утврђивања нелегалних прикључака. Неретко се дешава да несавесни суграђани који краду струју почну да их вређају, а нису усамљени ни случајеви физичког насиља, па и потезања ватреног оружја! Због свега тога у Нишу ће убудуће у контроли крађе струје учествовати и полицијска патрола.

Крађом струје само врањска елекстродистрибуција оштећена је за 1,3 милиона динара, а укупан дуг купаца са подручја Ниша износи око 2,8 милијарди динара, од чега купци из категорије „домаћинство“ дугују близу 1,5 милијарде, док привреда дугује 1,3 милијарде динара.

(Вечерње новости)