Прочитај ми чланак

ХРВАТИ ПИШУ амандмане против Србије

0

evrokratija i evropljani eu parlament

Хрватски посланици у Европском парламенту спремили примедбе на извештај о напретку наше земље.

Сви хрватски по­сланици у Европском парламенту, од левице до деснице, поднеће бројне амандмане на извештај о напретку Србије и затражити оштрији став Европе према Београду. Овај захтев ујединио је посланике и СДП и ХДЗ, па убрзано пишу примедбе на извештај чији је нацрт управо представио известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер.

ПРОЗИВАЈУ ДАЧИЋА

Посланици из Хрватске директно оптужују и шефа дипломатије Ивицу Дачића да се око Шешеља није довољно јасно одредио.
А сви се слажу да Србија треба да уложи знатно веће напоре у расветљавању судбине несталих особа.

Oпшти је став посланика из Хрватске да је извештај превише позитиван и благ, да се не спомињу нестали и не критикује говор мржње који наводно долази из Србије.

Амандмане припрема Тонино Пицула, бивши шеф хрватске дипломатије за време Ивице Рачана и могући кандидат за наследника Зорана Милановића на челу СДП, али и Андреј Пленковић из ХДЗ. Пицула замера Србији да не улаже веће напоре да се поправе добросуседски односи између две државе, тражи да се заштите мањинска права Хрвата у Србији и да се осуде испади Војислава Шешеља.

Пленковић тражи и да Србија измени законе који регулишу надлежности за ратне злочине, тврдећи да Београд жели да се постави као „мали Хаг“. Он каже да је „апсурдно да Србија има претензије да буде регионални центар за суђења за ратне злочине, а није осудила речи мржње које је недавно изрекао Шешељ“.

Посебно је оштра Маријана Петир, из ХСС, коалиционог партнера ХДЗ, која тражи да се Србији блокира отварање преговора о поглављу 23 о правосуђу, док се не измени закон по којем је осуђен Вељко Марић, који је у затвору у Србији.

(novosti.rs)