Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Закон о пореклу имовине мора да се примени на све

0

sablon-DveriДвери поздрављају најаве o доношењу закона о пореклу имовине којим би се испитала имовина политичара.

Желимо да верујемо да није реч ни о каквом политичком маркетингу, већ да је створена политичка воља за његово доношење и спровођење. Подсећамо јавност да је доношење овог закона једна од важнијих тачака програма Двери још од нашег уласка у политику 2012 године.

Доношење закона о пореклу имовине имаће смисла само у случају његовог бескомпромисног и доследног спровођења – без изузетка. Ниједна државна ни политичка функција не би смела да буде изнад закона о пореклу имовине:председник државе и његова породица, председник Владе и његова породица, министри и њихове породице, народни посланици и њихове породице. Све остало би било бацање прашине у очи јавности.

Услов било каквог напретка Србије скенирање и упоредна анализа имовине свих политичара и тајкуна и повезаних рачуна њихових породица од 1989. године до данас. Ономе за кога се утврди да је имовину стекао злоупотребом друштвеног положаја и да му раст имовине у току обављања друштвене функције премашује сваку економску логику, треба – по слову овог закона – да се одузме имовина и да сноси сваку другу законску одгворност.

Предлажемо да се закон експериментално примени на министру за ванредне ситуације Велимиру Илићу и да јавност добије одговор на питање како је могуће да је Веља Илић кренуо у политику са једном једином породичном кућом (оном у Атеници крај Чачка), а да данас његова имовинска карта има чак 22 ставке: куће, станове, пословне објекте, базене, њиве, пашњаке и воћњаке…

(Информативна служба Двери)